Pasaulē
2023. gada 12. jūlijs, 14:16

"Nord Stream" spridzināšanas izmeklēšanā uz jahtas atrastas sprāgstvielu pēdas

Jauns.lv/LETA

Izmeklējot sprādzienus, kas pērn sabojāja abus "Nord Stream" cauruļvadus, uz aizdomīgās jahtas atklātas sprāgstvielu pēdas, teikts ANO Drošības padomei adresētā vēstulē ar jaunāko informāciju par izmeklēšanas rezultātiem.

2022.gada 26.septembrī Baltijas jūrā notika vairākas eksplozijas, sabojājot abus "Nord Stream" cauruļvadus un izraisot četras noplūdes. Zviedrijas prokuratūra apstiprinājusi, ka "Nord Stream" gāzesvadu sprādzieni bijusi sabotāža, bet tās īstenotāji vēl arvien nav noskaidroti. Izmeklēšana turpinās.

"Izmeklēšanas laikā no kuģa paņemtajos paraugos tika atrastas zemūdens sprāgstvielu pēdas," teikts vēstulē, kuru parakstījuši ANO sūtņi no Vācijas, Dānijas un Zviedrijas. Pastāv aizdomas, ka jahta tika izmantota sprāgstvielu transportēšanā, norādīts vēstulē. Tajā uzsvērts, ka izmeklēšana turpinās.

"Šobrīd nav iespējams ticami noskaidrot vainīgo identitāti un viņu motīvus, jo īpaši jautājumā, vai incidentu organizēja kāda valsts," teikts vēstulē.

Ukraina un tās sabiedrotie gadiem ilgi iebilda pret "Nord Stream" projektu, uzskatot to par draudu nacionālajai drošībai. Taču Ukrainas valdība un militārpersonas noliedz jebkādu saistību ar sabotāžu. Arī Krievija noliedz jebkādu saistību ar "Nord Stream" gāzesvadu sprādzieniem.

Vairāku Ziemeļvalstu mediju kopīgajā izmeklēšanā konstatēts, ka Krievijas karakuģi, kas spēj veikt zemūdens operācijas, atradās netālu no vietas, kur vēlāk notika gāzesvadu "Nord Stream" eksplozijas.

Savukārt Vācijā izmeklētāji koncentrējušies uz jahtu, kas burāja netālu no sprādzienu vietas. Vācijas mediji ziņo, ka jahta izbrauca no Rostokas un to izīrēja kāds Polijas uzņēmums, kas, šķiet, pieder diviem ukraiņiem.