Ukraina nacionalizēs miljardiera Avena banku
foto: AP/Scanpix
Miljardieris Pjotrs Avens 2005. gadā no Krievijas prezidenta Vladimira Putina rokām saņēma Tēvzemes nopelnu ordeni.
Pasaulē

Ukraina nacionalizēs miljardiera Avena banku

Jauns.lv

Ukraina nacionalizēs Krievijas miljardieru Pjotra Avena un Mihaila Frīdmana banku, agrāk zināmu kā “Alfa-bank Ukraina”, bet vēlāk pārdēvētu par “Sense Bank”.

Ukraina nacionalizēs miljardiera Avena banku...

Plānots, ka tā pāries valsts īpašumā jau jūlija vidū, vēsta aģentūra “Bloomberg”. Pret Frīdmanu un Avenu ir noteiktas Eiropas Savienības un Lielbritānijas sankcijas.

“Sense Bank” aktīvu ziņā ieņem Ukrainā 11. vietu un ir atzīta par būtisku finanšu sistēmai. Formāli tās īpašniece ir Luksemburgā reģistrētā kompānija “ABH Holdings SA”, kas norādījusi, ka apstrīdēs jebkuru nacionalizācijas mēģinājumu, tostarp starptautiskās tiesās.

Jūnijā Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis parakstīja likumu, kas ļauj valdībai nacionalizēt bankas, pret kuru īpašniekiem noteiktas sankcijas. Martā Ukrainas Nacionālā banka atzina, ka “ABH Holdings” un “ABH Ukraine Limited” reputācija nav nevainojama, liedzot šīm kompānijām rīkoties ar “Sense Bank” akcijām un balsot akcionāru sapulcēs. 

Tādējādi īpašniekiem nav iespējas banku pārdot. Pirms tam izskanēja, ka interesi par 75,6% “Sense Bank” akciju izrāda vārdā nenosaukts Eiropas investors, pēc neoficiālas informācijas, “Grupa Polsat Plus”, kuras īpašnieks ir Polijas bagātākais uzņēmējs Zigmunts Soložs.