Īsā laikā gados jauns nomirst jau otrais Baltkrievijas ministrs
Aleksejs Avramenko (ekrānuzņēmums no Twitter)
Pasaulē
2023. gada 5. jūlijs, 12:23

Īsā laikā gados jauns nomirst jau otrais Baltkrievijas ministrs

Jauns.lv

Pēdējo astoņu mēnešu laikā no dzīves šķīries jau trešais augsta ranga Baltkrievijas ierēdnis — 4. jūlijā 46 gadu vecumā nomira transporta un sakaru ministrs Aleksejs Avramenko.

Šajā amatā viņš bija kopš 2019. gada. Baltkrievijas ziņu aģentūras BELTA ziņojumā nāves cēlonis nav norādīts.

Avramenko ir jau trešā augsta ranga amatpersona un otrais ministrs, kas zaudējuši dzīvību pēdējo astoņu mēnešu laikā.

2023. gada 2. aprīlī nomira Baltkrievijas ekonomikas ministra vietnieks Sergejs Mitjanskis, bet pērn 26. novembrī 64 gadu vecumā nomira ilggadējais Baltkrievijas ārlietu ministrs Sergejs Makejs, kurš ārlietu resorsu vadīja kopš 2012. gada.

Makeja pēkšņā nāve izraisīja dažādas sazvērestības teorijas, pat pieļaujot viņa noindēšanas iespēju, metot aizdomu ēnu uz Krievijas specdienestiem. Sociālajos medijos parādījās apgalvojumi, ka Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko bija tā nobijies pēc Makeja negaidītās nāves, ka deva rīkojumu par pavāra, apsardzes un personāla nomaiņu.

Krievijas prokremliskajos medijos un "Telegram" kanālos Makejs līdz 2020.gadam vairākkārt tika apsūdzēts centienos uzlabot Baltkrievijas attiecības ar Rietumiem uz Krievijas interešu rēķina. Tomēr Makejs un viņa ministrija sekoja Lukašenko kursam, arī pēc Krievijas invāzijas Ukrainā pērnā gada 24. februārī, kad Lukašenko atbalstīja Maskavu. Rietumvalstu vidū sankcijas Makejam bija noteikusi tikai Kanāda, bet nedz ASV, nedz Eiropas Savienība.