foto: EPA/Scanpix
"Ļoti bīstams dzīvnieks," britu eksperts komentē Prigožina nākotnes plānus
Bēdīgi slaveno cilvēku maskas Sanktpēterburgas tirgū.
Pasaulē
2023. gada 1. jūlijs, 20:58

"Ļoti bīstams dzīvnieks," britu eksperts komentē Prigožina nākotnes plānus

Jauns.lv

"Vagner" līderis Jevgeņijs Prigožins Kremlim var atkal noderēt kā īpašs instruments. Šoreiz Vladimirs Putins var viņu izmantot savos plānos pakļaut Baltkrieviju, uzskata britu militārais eksperts Šons Bels. Par to raksta "Unian".

Viņš norādīja, ka "Prigožins ir potenciāli ļoti bīstams dzīvnieks", tāpēc Aleksandram Lukašenko būs jābūt ārkārtīgi uzmanīgam.

"Putinam ir plašākas ambīcijas pakļaut Baltkrieviju, un pastāv potenciāls, ka Prigožins Putinam varētu būt noderīgs, kad tas būs nepieciešams - varbūt kā veids, kā atgriezties Maskavas elitē," sacīja Bels.

Analītiķis uzskata, ka īstermiņā Prigožina darbība Baltkrievijā būs "samērā atturīga". Iemesls ir tāds, ka lielākā daļa baltkrievu acīmredzami nevēlas neko darīt ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Iespējams, Putins, likvidējot Prigožina radītos tiešus draudus, liks viņam pastiprināt operācijas pret Ukrainas galvaspilsētu Kijevu no Baltkrievijas teritorijas. Taču, ja Lukašenka nodrošinās  laukumu algotņu uzbrukumam kaimiņam, šis varētu uzskatīt par neprovocētu eskalāciju un iesaistīt Baltkrieviju karā,” atzīmē eksperts.