foto: AFP/Scanpix
Seni nacistu jociņi Somijas ekonomikas ministram maksā amatu nieka 10 dienas pēc iecelšanas
Nu jau bijušais Somijas ekonomikas ministrs Vilhelms Junnila
Pasaulē
2023. gada 1. jūlijs, 00:43

Seni nacistu jociņi Somijas ekonomikas ministram maksā amatu nieka 10 dienas pēc iecelšanas

Jauns.lv

Pavisam īsa bija Vilhelma Junnilas karjera Somijas ekonomikas ministra amatā — senu nacistu jociņu saceltā skandāla rezultātā viņš bija spiests atkāpties no amata, tajā pavadījis nieka 10 dienas.

Nacionālistiskās Somu partijas pārstāvis Junnila atvainojās par saviem izteikumiem, sekmīgi pārvarēja neuzticības balsijumu, taču piektdien paziņoja par savu demisiju.

Skandāls izcēlas, kad atklātībā nāca viņa uzruna 2019. gada Nacionālistiskās alianses pasākumā Turku, kurā viņš norādīja, ka gan partijas priekšsēdētājam, gan pašam Junnilam 2019. gada parlamenta vēlēšanu numurs bija 88.

Skaitlis 88 neonacistu vidū tiek uzskatīts par nacistu sveiciena "Heil Hitler" simbolu, jo H ir astotais burts latīņu alfabētā.

"Vispirms apsveicu ar lielisku vēlēšanu numuru. Es zinu, ka tas nes uzvaru. Šis 88, protams, norāda uz diviem H, taču nepievērsīsim tam īpašu uzmanību," viņš toreiz sacījis.

Viņam nācās taisnoties, kad mediji pievērsa uzmanību slogana "Kaasua" ("gāze") izmantošanai Junnilas vēlēšanu kampaņā, tai piešķirot divdomīgu nozīmi: varētu padomāt gan par enerģētiku, gan par viņam tuvo vācu galēji labējās partijas Vācijas Nacionāldemokrātiskās partijas (NPD) vēlēšanu sloganu "Gas geben!" (Dodiet gāzi!) — sakarā ar šīs partijas tuvo saistību ar neonacistiem Vācijā šo sloganu uztvēra tieši kā apzinātu provokāciju.

"Es ceru, ka visiem ir skaidrs, ka es stingri un kategoriski nosodu holokaustu, antisemītismu un visas antisemītisma izpausmes," paziņoja Junnila.