foto: Zuma / SplashNews.com/ Vida Press
ANO: Krievija Ukrainā patvaļīgi sodījusi ar nāvi 77 civiliedzīvotājus
Bučā nogalināto civiliedzīvotāju kapi.
Pasaulē
2023. gada 27. jūnijs, 18:48

ANO: Krievija Ukrainā patvaļīgi sodījusi ar nāvi 77 civiliedzīvotājus

Jauns.lv/LETA

Krievija karā Ukrainā bez tiesas sprieduma izpildījusi nāvessodu 77 civiliedzīvotājiem, kas tika patvaļīgi aizturēti, teikts otrdien publiskotajā ANO ziņojumā.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma pagājušā gada februārī Novērošanas misija cilvēktiesību jautājumos Ukrainā ir dokumentējusi 864 atsevišķus Krievijas īstenotus patvaļīgas aizturēšanas gadījumus, no kuriem daudzi bija arī piespiedu pazušanas gadījumi.

"Mēs dokumentējām 77 civiliedzīvotāju tūlītēju nāvessodu izpildi pēc tam, kad viņus patvaļīgi aizturēja Krievijas Federācija," preses konferencē Ženēvā paziņoja ANO Novērošanas misijas cilvēktiesību jautājumos Ukrainā vadītāja Matilda Bognere. Tie bija 72 vīrieši un piecas sievietes, bet vēl divi aizturētie vīrieši nomira spīdzināšanas, necilvēcīgu ieslodzījuma apstākļu un medicīniskās aprūpes nepieejamības rezultātā.

"Krievijas bruņotie spēki, tiesībsargājošās iestādes un ieslodzījuma vietu iestādes bija iesaistītas plaši izplatītā civiliedzīvotāju spīdzināšanā un sliktā attieksmē pret aizturētajiem. (..) Lielākā daļa no intervētajiem apgalvoja, ka viņi ir tikuši spīdzināti un saskārušies ar sliktu izturēšanos, un dažos gadījumos pret viņiem tika vērsta seksuāla vardarbība," tai skaitā notikusi izvarošana, atklāja Bognere.

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

"Spīdzināšana tika izmantota, lai piespiestu upurus atzīties, ka viņi palīdz Ukrainas bruņotajiem spēkiem, piespiestu viņus sadarboties ar okupācijas iestādēm vai iebiedētu tos, kas pauda proukrainiskus uzskatus," viņa piebilda.

Ziņojuma secinājumi balstījās uz 1136 intervijām ar cietušajiem, aculieciniekiem un citām personām, kā arī 274 apmeklējumiem uz vietas un 70 apmeklējumiem Ukrainas iestāžu pārvaldītajās oficiālajās ieslodzījuma vietās.

Zelenskis apmeklējis okupantu zvērību skarto Buču

No Krievijas okupantiem atbrīvotajā Kijivas apgabala Bučā apglabāti 330 līdz 340 Krievijas karaspēka nogalinātie civilisti, vēsta tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda", ...

gallery icon

Kopumā ziņojumā dokumentēti vairāk nekā 900 civiliedzīvotāju, tai skaitā bērnu un vecāka gadagājuma cilvēku patvaļīgas aizturēšanas gadījumu. "Lielāko daļu no šiem gadījumiem ir pastrādājusi Krievijas Federācija," sacīja Bognere.

Ukraina nodrošināja ANO misijai netraucētu konfidenciālu piekļuvi oficiālajām aizturēšanas vietām un aizturētajām personām, izņemot vienu gadījumu, savukārt Krievija, neskatoties uz lūgumiem, šādu piekļuvi nenodrošināja, atklāja misijas vadītāja.

Misija dokumentēja 75 gadījumus, kad Ukrainas drošības spēki patvaļīgi aizturējuši cilvēkus, galvenokārt uz aizdomu pamata par likumpārkāpumiem saistībā ar karu. Ievērojama daļa no šiem gadījumiem bija arī piespiedu pazušanas gadījumi, par ko galvenokārt atbildīgs Ukrainas Drošības dienests, sacīja Bognere.

"Mēs dokumentējām, ka vairāk nekā pusi no patvaļīgi aizturētajiem Ukrainas drošības spēki spīdzināja vai slikti izturējās pret viņiem. Tas notika nopratināšanas laikā, parasti uzreiz pēc aizturēšanas," paziņoja Bognere. Misijas laikā netika dokumentēts neviens gadījums, kad Ukrainas bruņotie spēki būtu izpildījuši nāvessodu bez tiesas sprieduma aizturētajiem civiliedzīvotājiem.