“Vagner” trako tālāk: spīdzina un izvaro krievu karavīrus
foto: AFP/Scanpix
Jevgēņijs Prigožins.
Pasaulē

“Vagner” trako tālāk: spīdzina un izvaro krievu karavīrus

Jauns.lv

Krievu okupantu pulkvedis Romāns Vinivitins, kuru Ukrainas austrumos sagūstīja “Vagner” kaujinieki, 8. jūnijā publicēja videoierakstu, kurā apsūdz privāto algotņu grupu Krievijas bruņoto spēku personāla spīdzināšanā un izvarošanā, atsaucoties uz "Radio Brīvā Eiropa", vēsta Sargs.lv.

“Vagner” trako tālāk: spīdzina un izvaro krievu ka...

Algotņu grupējums 4. jūnijā publiskoja videoierakstu, kurā Vinivitins saka, ka viņš, būdams alkohola reibumā, esot pavēlējis saviem karavīriem atklāt uguni uz “Vagner” karavīriem. Jaunajā videoierakstā, ko 8. jūnijā "Telegram" publicēja kanāls "Ostorozhno", Vinivitins apgalvoja, ka “Vagner” kaujinieki ar varu atņēmuši Krievijas karaspēkam militāro ekipējumu un transportlīdzekļus. Tāpat viņi nolaupījuši Krievijas karavīrus, piespiežot viņus parakstīt līgumus ar algotņu kaujiniekiem.

Pēc Vinivitina teiktā, algotņi spīdzinājuši dažus sagūstītos Krievijas karavīrus, un viens karavīrs izdarījis pašnāvību pēc tam, kad “Vagner” algotņi viņu izvaroja.

Runājot par savām ciešanām pēc tam, kad algotņi viņu "sagūstīja" par atteikšanos izpildīt viņu pavēles, Vinivitins sacīja, ka viņš tika turēts pagrabā un spīdzināts. "Man neļāva gulēt un vienas nakts laikā trīs reizes mani izveda ārā, lai imitētu nāvessoda izpildi nošaujot," sacīja Vinivitins.

Vinivitins arī apsūdzēja “Vagner” kaujinieku vadītāju Jevgēņiju Prigožinu "Krievijas bruņoto spēku diskreditēšanā" un sacīja, ka viņa iepriekšējais video paziņojums, ko algotņi publicēja pirms četrām dienām, "bija spiediena rezultāts", kuram viņš tika pakļauts.

Abi videoklipi liecina par joprojām pastāvošajām dziļajām problēmām starp Vāgnera algotņiem un Krievijas Aizsardzības ministriju.

ASV Finanšu ministrija atzinusi Krievijas privāto algotņu organizāciju "Vāgnera grupa" (Wagner Group), kas ir aktīvi iesaistīta karā Ukrainā, par nozīmīgu starptautisku noziedzīgu organizāciju. Šāds lēmums ļauj noteikt virkni sankciju pašai organizācijai un starptautiskajam tīklam, kas to atbalsta.

ASV Valsts departaments vienlaikus paziņoja par vairākām sankcijām, kuru mērķis ir "vērsties pret virkni Vāgnera galveno infrastruktūru, tostarp pret Vāgnera izmantoto aviācijas uzņēmumu, Vāgnera propagandas organizāciju un Vāgnera fiktīvajiem uzņēmumiem", paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.