foto: AFP/Scanpix
Uganda pieņēmusi drakonisku pretgeju likumu
Protests pret Ugandas jauno likumu Dienvidāfrikas galvaspilsētā Pretorijā.
Pasaulē
2023. gada 9. jūnijs, 05:09

Uganda pieņēmusi drakonisku pretgeju likumu

Kas Jauns Avīze

Ugandas prezidents Joveri Museveni parakstījis vienu no pasaulē bargākajiem likumiem pret LGBTQ+ – tas paredz bargu cietumsodu par homoseksuālisma popularizēšanu un nāvessodu par šādiem sakariem ar nepilngadīgajiem.

Parlaments par šo likumu nobalsoja martā, par bija 389 deputāti, pret tikai divi. Aprīlī prezidents likumprojektu nodeva atkārtotai izskatīšanai, un tas nedaudz mīkstināts – sākotnēji bija iecerēts sodīt jau tikai par atzīšanos homoseksualitātē.

Tagad paredzēts līdz 20 gadiem cietumā par viendzimuma “aktivitāšu vervēšanu, veicināšanu un finansēšanu” un līdz 14 gadiem par “mēģinājumu saasināt homoseksualitāti”.

Draud mūža ieslodzījums vai pat nāvessods, ja homoseksuāls cilvēks stājies dzimumattiecībās ar personu, kas jaunāka par 18 gadiem, vai kāds no pāra dzimumattiecību laikā inficēts ar neārstējamu slimību, tostarp HIV.

“Mēs esam pieņēmuši tiesību aktus, lai aizsargātu ģimenes svētumu,” tviterī ierakstījusi Ugandas parlamenta priekšsēdētāja Anita Aneta Amonga.

Apvienoto Nāciju Organizācija un ASV brīdina, ka būs nopietni apdraudēts HIV apkarošanas progress Ugandā, jo arvien vairāk cilvēku nemeklēs palīdzību, baidoties no uzbrukumiem un sodiem.

Vašingtona apsver “sankciju piemērošanu un ieceļošanas ASV ierobežošanu ikvienam, kas iesaistīts nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos vai korupcijā”.

Pirmais ASV sankciju upuris ir Ugandas parlamenta deputāts Asmans Bsals Irva – atcelta viņam izsniegtā vīza. Irva BBC paudis: “Nevienam netraucē, ja divi pieaugušie privāti nodarbojas ar geju seksu. Likums nemeklēs tos, kuri dara savas lietas privāti. Bet, ja jūs mēģināt to darīt publiski un pēc tam vervējat citus, lai viņi darītu lietas pēc jūsu ieskatiem, problēma ir šī.”

Pasaulē 69 valstīs par homoseksuāliem sakariem draud cietums, un puse no tām ir Āfrikā. Tomēr ir arī izņēmumi – Dienvidāfrika, Angola, Botsvāna, Seišelas, Mozambika un Lesoto ir legalizējušas viendzimuma attiecības.