foto: EPA/Scanpix
Tirānu fantāzijai nav robežu — Ziemeļkorejā ieviests savdabīgs aizliegums
Kims Čenuns par badu sūdzēties nevar
Pasaulē
2023. gada 8. jūnijs, 13:39

Tirānu fantāzijai nav robežu — Ziemeļkorejā ieviests savdabīgs aizliegums

Jauns.lv

Kā cīnīties ar iedzīvotāju skaita samazināšanos savā valstī? Vienkārši — aizliegt mirt. Tā kā cilvēku nemirstība Ziemeļkorejas komunistiskajā paradīzē vēl nav panākta, atliek aizliegt cilvēkiem pašiem aiziet no dzīves. Tieši šādu slepenu rīkojumu esot izdevis Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns, vēsta "The Mirror".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēdējā gada laikā pašnāvību skaits Ziemeļkorejā palielinājies par 40 procentiem, turklāt reizēm bada, totālas nabadzības un bezcerības apstākļos rēķinus ar dzīvi noslēdz veselas ģimenes. Šāds pavalstnieku skaita samazinājums liek Ziemeļkorejas vadībai rīkot ārkārtas apspriedes.

Pēdējā šādā apspriedē Kims esot nosaucis pašnāvību par "sociālisma nodevību" un pavēlējis vietējām varas iestādēm veikt preventīvus pasākumus. "Pašnāvību lielāko daļu izraisījusi nabadzība un bads, tādēļ pašlaik neviens nevar izdomāt pretpasākumus," izdevums citā kāda vietējā ierēdņa teikto. Tiek ziņots, ka pērn ir trīskāršojies no bada mirušo cilvēku skaits.

Ierēdnis pastāstījis par kādu 10 gadus vecu puiku Hesanas pilsētā, kurš pēc savu vecāku bada nāves dzīvojis kopā ar vecomammu, un abi nolēmuši izbeigt savas ciešanas, apēdot žurku indi.

Pazīstamais teiciens "vara samaitā, bet absolūta vara samaitā absolūti" ir pilnībā piemērojams Ziemeļkorejas diktatoram. 2021. gadā, atzīmējot sava tēva Kima Čenira nāves 10. gadskārtu, viņš 11 dienu piemiņas pasākumu laikā esot aizliedzis visā valstī smieties un jebkādā citā veidā izrādīt prieku, kā arī lietot alkoholiskos dzērienus, bet tēva nāves dienā 17. decembrī aizliedzis iepirkties.

Šogad Kims aizliedzis valsts iedzīvotājiem dot savām meitām tādu pašu vārdu kā viņa paša meitai, bet sievietēm ar šādu vārdu uzdevis to nomainīt. Amatpersonas norādīja, ka Kima meitas vārdā nu drīkstēšot nosaukt tikai viscienījamākās personas.