foto: AP/Scanpix
"Vai man var būt ķengurs?" Navaļnijs izsmej Krievijas cietumu ar dīvainiem lūgumiem
Aleksejs Navaļnijs cietumā.
Pasaulē
2023. gada 2. jūnijs, 17:12

"Vai man var būt ķengurs?" Navaļnijs izsmej Krievijas cietumu ar dīvainiem lūgumiem

Jauns.lv/LETA

Maskavas slavenākais opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs piektdien dalījās ar vēstulēm, kuras viņš vairākus mēnešus ir sūtījis cietuma vadībai, izjokojot to ar virkni dīvainu lūgumu. Navaļnijs, piemēram, lūdzis kimono, balalaiku, vaboles un pat lūgumu turēt ķenguru.

Saskaņā ar Krievijas dokumentiem, kolonijas IK-6 Melehovo vadība Navaļnija lūgumus ir noraidījusi.

"Kad atrodaties cietumā un jums nav daudz izklaides, jūs vienmēr varat izklaidēties, sarakstoties ar cietuma administrāciju," sacīja Navaļnijs. Kā zināms Navaļnijs izcies 11,5 gadu cietumsodu par it kā krāpšanu un necieņu pret tiesu.

Vēstules liecina, ka Navaļnijs savos lūgumos ir nudien radošs – viņš pieprasījis cietuma administrācijai viņam piegādāt pudeli ar mēness spīdumu, balalaiku, spieķi, divus lētas tabakas maisiņus, kimono un melno jostu.

Sarakste atklāj arī Krievijas cietumu sistēmas apstākļus - Navaļnijs lūdza garīgi slimam notiesātajam iedot megafonu pretējā kamerā, lai "viņš varētu vēl skaļāk kliegt", bet cietuma vadībai piešķirt karatē 10. danu (meistarības līmeņa apliecinājums- red.) ieslodzītajam, kurš nogalinājis citu ieslodzīto ar kailām rokām. Abi pieprasījumi tika noraidīti. Cietums no komentāriem atteicās.

Ieslodzījuma vietas atbildes, kas rakstītas krievu valodā saglabājot oficiālu toni, papildinātas ar sērijas numuriem, akronīmiem un atsaucēm uz dažādiem likumiem un noteikumiem, sniedz satīrisku ieskatu Krievijas birokrātijas dažkārt absurdajā pasaulē. Proti, Navālnijs, piemēram, šādu atbildi - "Jautājumu par austrumu cīņas mākslas kvalifikāciju piešķiršanu administrācija nerisina," 28.aprīlī rakstīja cietums.

Atbildot uz Navaļnija lūgumu izsniegt atļauju ķengura turēšanai, cietums rakstīja: "Jūsu pieprasījumā norādītais dzīvnieks attiecas uz somaiņu sugu... Jūsu lūgums tiek atstāts bez apmierinājuma."

Navaļnijs tāpat  jautāja par cietuma sargsuņu vārdiem. Cietuma vadība norādījusi, ka nevar viņam sniegt šādu informāciju. Navaļnijs sacīja, ka apsargi viņam teikuši, ka, zinot suņu vārdus, viņš varētu sadraudzēties ar radībām un pēc tam mēģināt aizbēgt.

Viņa jautājums par to, vai viņam ir nepieciešama atļauja vaboles turēšanai, tika saņemts atteikums. "Jūsu pieprasījumā identificētais kukainis pieder dzīvnieku valstij," teikts cietuma 3.maija vēstulē.