foto: AP/Scanpix
Dienvidāfrikas Republika meklē veidus, kā neapcietināt Putinu
Krievijas vadonis Vladimirs Putins.
Pasaulē
2023. gada 1. jūnijs, 20:50

Dienvidāfrikas Republika meklē veidus, kā neapcietināt Putinu

Jauns.lv/LETA

Dienvidāfrikas Republika (DĀR) apsver BRICS samita pārcelšanu uz citu valsti, lai šādi izvairītos no dilemmas par Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) izdoto Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderi, pavēstīja avoti, kas ir pazīstami ar šo jautājumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valdība apsver iespēju lūgt samita rīkošanu uzņemties Ķīnai vai kaimiņvalstij Mozambikai, sacīja avoti, norādot, ka lēmums šajā jautājumā vēl nav pieņemts.

Kā sacīja starptautisko attiecību ministres Naledi Pandoras preses sekretārs, atbilstoši lietu stāvoklim šobrīd samits tiks rīkots DĀR Hautenas provincē, kur atrodas valsts lielākā pilsēta Johannesburga un galvaspilsēta Pretorija.

"Cik mums ir zināms, mēs esam paziņojuši, ka samita norises vieta ir Hautena, Dienvidāfrika," viņš sacīja. "Tas ir tas, ko mēs zinām šodien."

DĀR uz BRICS samitu no 22. līdz 24.augustam ir uzaicinājusi Putinu, kā arī Brazīlijas, Indijas un Ķīnas līderus.

Tā kā DĀR ir SKT dalībvalsts, tai būs pienākums pildīt SKT aresta orderi, ja Putins ieradīsies valstī, tomēr no šīs iespējamības, kā noprotams, tā cenšas izvairīties.

Putina un Krievijas prezidenta "bērnu tiesību" komisāres Marijas Ļvovas-Belovas aizturēšanas orderis tika izdots 17.martā.

Abi tiek turēti aizdomās par iespējamiem kara noziegumiem, nelikumīgi deportējot un pārvietojot Ukrainas bērnus no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.