foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrika cenšas izlocīties, lai nearestētu Putinu
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2023. gada 1. jūnijs, 09:28

Dienvidāfrika cenšas izlocīties, lai nearestētu Putinu

Jauns.lv

Dienvidāfrikas Republika meklē iespējas atteikties no augustā paredzētā BRICS samita, lai nevajadzētu arestēt Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kura arestam Starptautiskā krimināltiesair izsniegusi orderi.

“Reuters” ar atsauci uz augstu stāvošu Dienvidāfrikas ierēdni vēsta, ka Pretorija apsver domu lūgt samitu uzņemt Ķīnai. Bijušais Dienvidāfrikas prezidents Tabo Mbeki 25. maijā paziņoja, ka samita vietas maiņa ir ļoti ticama, un viņam ir liela ietekme valdībā. “Mūsu juridisko saistību dēļ mums jāarestē prezidents Putins, bet mēs to nevaram izdarīt,” paudis Mbeki.

BRICS ir Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un Dienvidāfrikas līderu samits, un nākamais paredzēts Johannesburgā 22. augustā. Kremlī nav sniegta skaidra atbilde, vai Putins ieradīsies personiski.

Orderis izsniegts Putina arestam par kara noziegumiem – konkrēti par Ukrainas bērnu deportācijām. Dienvidāfrika un vēl 122 valstis ir ratificējušas Romas statūtus – Hāgā bāzētās Starptautiskās krimināltiesas pamatdokumentu. Krievija, Ķīna, Turcija, Indija un vēl vairāki desmiti valstu, ieskaitot ASV, tiem nav pievienojušās.