Māja, kurā piedzima Hitlers, savdabīgi sāks "izpirkt" nacistu fīrera grēkus
Māja, kurā piedzima Ādolfs Hitlers (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 24. maijs, 14:08

Māja, kurā piedzima Hitlers, savdabīgi sāks "izpirkt" nacistu fīrera grēkus

Jauns.lv

Māja Austrijas pilsētā Braunavā pie Innas, kuras augšstāvā īrētā istabā 1889. gada 20. aprīlī piedzima Ādolfs Hitlers, kurš 1933. gadā kļuva par nacistiskās Vācijas fīreru un pēc sešiem gadiem uzsāka asiņaināko karu cilvēces vēsturē, tiks rīkoti policijas semināri cilvēktiesību jautājumos.

Mājas pārbūves darbi sāksies šoruden, tos plānots pabeigt līdz 2025. gadam, bet policija ievāksies gadu vēlāk.

Hitlera bērnības mājas liktenis tika lemts vairākus gadus asās debatēs. Sākotnēji Austrijas varas iestādes vēlējās ēku nojaukt, lai tā nekļūtu par neonacistu kulta objektu, taču šāds solis tika kritizēts kā Austrijas pagātnes noliegšana. Tika piedāvāts arī variants to izmantot labdarībai. 

Pēc Austrijas anšlusa jeb iekļaušanas Vācijas reiha sastāvā 1938. gadā māja, kurā Hitlera piedzima un pavadīja pirmos mūža mēnešus, bija iecienīts tūristu objekts, taču pēc režīma krišanas tā tika pamesta novārtā. Gadu desmitiem Austrijas valdība īrēja šo māju no Herlindas Pommeres, lai nepieļautu galēji labējo personu tūrismu. Savulaik to izmantoja kā aprūpes centru cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, līdz Pommere nepieļāva turpmāku renovāciju.

2016. gadā tika pieņemts likums, kas ļāva māju konfiscēt, samaksājot īpašniecei 800 tūkstošu eiro kompensāciju.