foto: dpa/picture-alliance
Maskavas skolās mācīs afrikāņu valodas
Pasaulē
2023. gada 24. maijs, 17:05

Maskavas skolās mācīs afrikāņu valodas

Jauns.lv

Četrās Maskavas skolās no 1. septembra sāks mācīt afrikāņu valodas. Priekšroka dota svahili, ko apgūs trīs skolās, bet vienā – amharu valodu.

Mācību programma izstrādāta, piedaloties Maskavas Valsts universitātes Āzijas un Āfrikas valstu institūta maģistriem un aspirantiem. Mazliet vēlāk plānots ķerties arī pie jorubu un citām Āfrikas valodām.

Institūta direktors Aleksejs Maslovs klāsta, ka kopumā šīs valodas sāks apgūt vairāk nekā 150 skolēnu, būs viena vai divas stundas nedēļā. “Mūsu uzdevums nav tik daudz kā iemācīt afrikāņu valodu, cik radīt motivāciju bērniem tālākai kontinenta izpētei,” skaidro Maslovs. “Kad mēs skaidrojam perspektīvu un pats galvenais, ka Āfrika ir ne tikai skaistums un safari, bet arī laba karjeras nākotne, cilvēki atsaucas.”

Institūtā jau no šā gada būs jauni kursi un programmas, kā veidot biznesu Āfrikā, paredzēta stažēšanās Dienvidāfrikas Republikā, Nigērijā, Etiopijā un Tanzānijā. Pēdējos gados Krievija cenšas palielināt ietekmi Āfrikā, tostarp sūtot turp “Vagner” bandas algotņus, piemēram, Mali un Sudānā.

Svahili runā ap 150 miljoniem cilvēku Austrumāfrikā un arī Omānā, tā ir valsts valoda Tanzānijā, Kenijā un Ugandā. Amharu valoda ir valsts valoda Etiopijā, tajā runā arī Eritrejā, Somālijā un Sudānā. Tomēr neraugoties uz šo valodu lielo izplatību tās nevar uzskatīt par nozīmīgām ārpus to robežām, piemēram, kā zinātnes valodas.

Tikmēr Krievijas Valsts domē izskanējis ierosinājums no skolu programmas izslēgt angļu valodu. Apakšpalātas spīkers Vjačeslavs Volodins to pat nosauca par “mirušu valodu”. Krievijas deputāti arī aicina skolās pāriet uz ķīniešu valodu.

Pagaidām gan 60% Krievijas iedzīvotāju par sev visvajadzīgāko svešvalodu uzskata angļu, liecina bankas “Otriķije” pētījums. Ķīniešu valodu par tādu atzīst 16%, bet afrikāņu valodām pieprasījuma nav.