foto: Telegram
Krievu okupanti sākuši karot labāk, norāda britu kara eksperti
"Vagner" algotnis Bahmutā.
Pasaulē
2023. gada 23. maijs, 19:23

Krievu okupanti sākuši karot labāk, norāda britu kara eksperti

Jauns.lv

Britu eksperti publicējuši detalizētu ziņojumu par Krievijas armiju - galvenais secinājums ir tāds, ka tā sākusi cīnīties labāk nekā pirmajos mēnešos pēc iebrukuma Ukrainā, raksta Meduza.io.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lielbritānijas Aizsardzības pētniecības institūta (RUSI) eksperti iepazīstinājuši ar detalizētu ziņojumu par Krievijas armijas stāvokli gadu pēc kara sākuma ar Ukrainu. Ziņojuma autori nonākuši pie secinājuma, ka plaši izplatītais viedoklis par Krievijas armijas vājumu un Krievijas militārpersonu nekompetenci pilnībā neatbilst realitātei. Īpaši eksperti atzīmējuši, ka Krievijas bruņotajiem spēkiem izdevies pielāgot savu taktiku aktuālajiem uzdevumiem, kā arī novērst daudzas nepilnības, kas visspilgtāk izpaudās iebrukuma pirmajos mēnešos. Galvenais no RUSI ziņojuma.

Kājnieki

Iebrukuma sākumā Krievijas militārpersonas darbojās bataljonu taktisko grupu (BTG) sastāvā, kas ir neatkarīgas apvienotās ieroču vienības, kuru skaits nepārsniedz tūkstoti cilvēku, ieskaitot motorizētos kājniekus, tankus, artilērijas un pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Kā raksta ziņojuma autori, personāla trūkuma un saskaņotības dēļ BTG vienību darbībā Krievijas pavēlniecībai nācies atteikties no vienotu bataljona taktisko grupu izvietošanas. Tā vietā militārā vadība sāka izmantot kājniekus, no tiem veidojot četru veidu vienības: lineārās, uzbrukuma, "vienreizējās" un specializētās.

“Lineāros” kājniekus bieži izmanto atbalstam un aizsardzībai, uzbrukuma vienības uzbrukuma operācijām. Specializētās vienības, raksta RUSI, tiek veidotas no kājniekiem, gaisa desanta karaspēka, profesionāliem “Vagner” algotņiem un speciālajiem spēkiem. Specializētās vienības izmanto novērošanas un snaiperu posteņu izveidošanai tiešā Ukrainas bruņoto spēku pozīciju tuvumā.

“Vienreizējo” vienību kājnieki, kas pārsvarā sastāv no krievu ieslodzītajiem, mobilizētajiem, kā arī iesauktajiem no tā saucamajām Doņeckas un Luhanskas tautas republikām, tiek izmantoti Ukrainas bruņoto spēku pozīciju izlūkošanai, kā arī nepārtrauktas kaujas uzspiešanai Ukrainas militārpersonām. Kā raksta ziņojuma autori, "vienreizējās lietošanas" kājnieki nereti darbojas nelielās grupās līdz pieciem cilvēkiem un pieturas pie "cilvēku viļņu" taktikas - sakauto vienību vietā ātri nāk nākamās.

Inženieru karaspēks

Inženiervienības, pēc RUSI domām, izrādījās viena no efektīvākajām Krievijas armijas militārajiem grupējumiem. Jo īpaši ziņojuma autori atzīmē ne tikai aizsardzības struktūru izveides ātrumu, bet arī jaukto (pretkājnieku un prettanku mīnu) mīnu lauku sarežģīto organizāciju, kurā nav acīmredzama sprādzienbīstamo ierīču izvietojuma.

Artilērija

Artilērija ir bijusi un paliek Krievijas armijas mugurkauls, raksta RUSI eksperti. Taču kara gada laikā tā izmantošanas metodes ir būtiski mainījušās. Īpaši, ja iebrukuma sākumā artilērijas baterijas tika pievienotas BTG, tad līdz 2022. gada vasarai tās tika apvienotas artilērijas taktiskajās grupās, kas bija pakļautas vienam komandierim.

Turklāt Krievijas artilērija sākusi aktīvāk izmantot bezpilota lidaparātus izlūkošanai, kas ļāvis efektīvāk izmantot munīciju, kā arī palielinājusi artilērijas šaušanas spēju no attālinātām pozīcijām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Bruņutehnika

Kopš iebrukuma sākuma Krievijas armija ir mainījusi taktiku arī bruņutehnikas izmantošanā. Piemēram, ja agrāk tankus varēja izmantot, lai izlauztos noteiktā frontes sektorā, tad tagad tie, kā likums, pilda kājnieku atbalsta funkcijas. Īpaši Krievijas militārpersonas izmanto tankus šaušanai no iepriekš sagatavotām un slēptām pozīcijām - līdzvērtīgi artilērijai. Piemēram, tankus, kas ir mobilāki un aizsargātāki par haubicēm, izmanto vietās, kur nav pietiekami daudz pretgaisa aizsardzības, lai nosegtu loģistikas maršrutus un nodrošinātu liela skaita lielgabalu piegādi ar munīciju. Tajā pašā laikā ziņojuma autori atzīmē, ka šaujot no slēptām pozīcijām tanki nevar būt tik efektīvi kā artilērijas lielgabali.

Krievijas militārpersonas izmanto arī tankus kā līdzekli kājnieku atbalstam, jo ​​tie var darboties tiešā saskares līnijas tuvumā, un uzlabotā optika ļauj tiem atrast un iznīcināt ienaidnieka apšaudes punktus.

Turklāt Krievija izmanto tankus, lai veiktu reidus. Kā skaidro ziņojuma autori, pastāvīgā spiediena dēļ, ko Krievijas kājnieki izdara uz Ukrainas pozīcijām, Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir jāveic regulāra karaspēka rotācija. Savukārt Krievijas militārpersonas, saņemot informāciju par rotāciju, nosūta tankus uz norādīto sektoru, kur tie dod ātru triecienu ienaidnieka karaspēkam vislielākās ievainojamības brīdī pozīcijas maiņas dēļ.

RUSI eksperti atzīmē, ka, lai gan sociālajos tīklos izsmiets par Krievijas novecojušo tanku T-62 un T-55 izmantošanu, Krievijas armijā tie var pildīt kājnieku kaujas mašīnām noteiktās funkcijas. Un šajā ziņā novecojušie tanki var būt pat efektīvāki nekā mašīnas, kas tieši paredzētas šiem nolūkiem, saka analītiķi. Bahmutā Krievijas spēki izmantoja tankus tieši pilsētas robežās, un šajā gadījumā vecāku tanku izmantošana bija pat vēlama, jo pilsētvide nedod modernākiem transportlīdzekļiem pietiekamas taktiskās priekšrocības, lai attaisnotu to zaudējumu.

Elektroniskās kara iekārtas

Pēc RUSI domām, Krievija ir spējusi uzlabot savas elektroniskās karadarbības (EW) spējas. Šobrīd Krievijas armija izmanto aptuveni vienu lielu elektroniskās karadarbības sistēmu uz katriem 10 frontes kilometriem. Šīs sistēmas galvenokārt ir vērstas uz bezpilota lidaparātu apkarošanu, kā rezultātā Ukrainas bruņotie spēki zaudē aptuveni 10 000 bezpilota lidaparātu mēnesī, raksta RUSI, atsaucoties uz vairāku Ukrainas militārpersonu vārdiem.

Pretgaisa aizsardzības līdzekļi

Kopš iebrukuma sākuma Krievijas armija ir mainījusi veidu, kā tā izmanto savu pretgaisa aizsardzību, kas sākotnēji bija ļoti izkliedēta. Saskaņā ar RUSI teikto, šajos apstākļos Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas izrādījās neaizsargātas pret sarežģītiem uzbrukumiem, izmantojot pretradara raķetes (kuras Ukrainai piegādāja NATO un pielāgotas lietošanai no Ukrainas lidmašīnām MiG-29, Su-27 un Su-24) un elektroniskās karadarbības sistēmas. Pēc tam, kad frontē parādījās amerikāņu HIMARS, izrādījās, ka izkliedētās pretgaisa aizsardzības sistēmas nav spējīgas pārtvert šo raķešu (GMLRS) zalves.

Aviācija

Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmu dēļ Krievijas aviācijas darbības joma visā kara laikā ir ierobežota. Neskatoties uz to, kara gadā Krievijas Gaisa spēki daļēji pielāgojās esošajiem ierobežojumiem. Īpaši Krievijas militārpersonas ir pielāgojušās munīcijas trūkumam, tāpēc pirms gaisa triecieniem tiek veikti bezpilota lidaparātu uzbrukumi, kas atklāj Ukrainas pretgaisa aizsardzības vājās vietas, kas ļauj veikt apšaudes ar mazāku pārtveršanas risku. Turklāt krievi sāk aktīvāk izmantot plānošanas un korekcijas moduļa modificētās bumbas FAB-500. Krievijai ir lielas to rezerves, raksta RUSI.

Noslēgumā ziņojuma autori uzsver, ka karadarbības gadā Krievijas armija ir demonstrējusi spēju pielāgoties un mācīties no savām kļūdām. Tajā pašā laikā, pēc ekspertu domām, visas izmaiņas bija apstākļu diktētas un bija vērstas uz esošo nepilnību labošanu, kas parādījās iebrukuma laikā. Pēc RUSI domām, Krievijas armija ir struktūra, kas laika gaitā arvien labāk risina problēmas, ar kurām tā saskaras, taču eksperti šaubās par pavēlniecības spēju paredzēt jaunus draudus un ātri uz tiem reaģēt.