foto: AP/Scanpix
Pēterburgas biznesa forumu reklamē ar viltus viesu sarakstu
Pagājušajā gadā šajā pasākumā lielāko ievērību izpelnījās viesi no Afganistānas – formāli Krievijā aizliegtā “Taliban” delegācija.
Pasaulē
2023. gada 23. maijs, 10:00

Pēterburgas biznesa forumu reklamē ar viltus viesu sarakstu

Jauns.lv

Pēterburgas starptautiskā ekonomikas foruma rīkotāji nolēmuši radīt iespaidu, sagatavojot viltus dalībnieku sarakstu.

Iekļauta virkne pazīstamu rietumu uzņēmēju un ekspertu, tostarp bijušais “Google” ģenerēaldirektors Eriks Šmidts, elektroauto ražotāja “Lucid Motors” ģenerēaldirektors Pīters Rolinsons, arī bijušais “Yandex” direktoru padomes loceklis Iļja Strebulajevs, tagad finanšu profesors Stenforda universitātē. Tikai neviens nav plānojis doties uz Pēterburgu, raksta “Financial Times”, kas iepazinies ar foruma programmu, datētu ar 16. maiju.

Šmidts norādīts kā dalībnieks diskusijā par mākslīgo intelektu, kopā ar britu zinātnieku, skaitļošanas sistēmu speciālistu Stīvenu Vulframu, amerikāņu mākslīgā intelekta ekspertu Elijezeru Judkovski un Strebulajevu. Citās sesijās it kā jāpiedalās Sloanam Gibsonam, bijušajam ASV veterānu lietu ministra vietniekam Baraka Obamas administrācijas laikā.

Tomēr Šmidts pat nav saņēmis ielūgumu un arī neplāno ierasties. Turklāt septembrī viņš Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodomiru Zelenski un apsprieda tehnoloģisko pretdarbību Krievijas iebrukumam. Strebulajevam arī nekas nav zināms par viņa dalību šajā forumā.

Judkovski ir saņēmis ielūgumu, bet nav atbildējis, viņš atbalsta Ukrainu. Vulframs ir aicināts, bet nepiedalīsies. Pēc Rolinsona pārstāvja vārdiem, viņš neko nezina par Pēterburgas forumu un negrib ar to saistīties. Gibsons nav sniedzis komentārus.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs un foruma rīkotāji “Roskongres” neatbildēja uz “Financial Times” jautājumiem. Daži rietumu uzņēmēji gan plāno piedalīties, bet tā, lai viņus lieki nemana. Viņi esot lūguši nenorādīt viņu vārdus publiski.

“Financial Times” norāda, ka daži foruma temati izskatās dīvaini, piemēram, “Intelektuālais īpašums – tehnoloģiskās neatkarības pamats”. Krievijā faktiski ir atļauts zagt intelektuālais īpašumu, organizējot paralēlo importu bez tiesību īpašnieku atļaujas.

Vai arī pasākumu bloks “Tautas ietaupījumi un dzīves kvalitāte – galvenā prioritāte” – laikā, kad Krievija karā pret Ukrainu, pēc Pentagona vērtējuma, zaudējusi ap 200 000 cilvēku, ieskaitot vairāk nekā 40 000 kritušo. Ukraina apgalvo, ka likvidēti pat vairāk nekā 200 000 iebrucēju. Vismaz miljons cilvēku pametuši Krieviju, citu pēc cita arestē zinātniekus, apsūdzot valsts nodevībā un spiegošanā.

Toties sesijā “Mūsdienu mitoloģija: cik maksā leģenda?” varbūt varēs uzzināt, cik Krievija tērē propagandai un smadzeņu skalošanai. “Gazprom media” rīkotajā sesijā plānots apspriest “kultūras suverenitāti” un kā tā ļaus uzvarēt “rietumu atcelšanas kultūru un graujošos informatīvos uzbrukumus mūsu sabiedrības vērtībām”.

Pēterburgas forums noritēs 14.–17. jūnijā, un rīkotāji to dēvē par vienu no nozīmīgajiem biznesa pasaules notikumiem.