foto: ZUMAPRESS.com
Zelenskis apmeklēs G7 samitu Japānā; līderi gatavo jaunas sankcijas Krievijai
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2023. gada 19. maijs, 09:39

Zelenskis apmeklēs G7 samitu Japānā; līderi gatavo jaunas sankcijas Krievijai

Jauns.lv

Pasaules spēcīgāko demokrātisko valstu līderi piektdien, 19. maijā, pulcējās, lai apspriestu jaunus veidus, kā sodīt Krieviju par tās 15 mēnešus ilgušo iebrukumu Ukrainā, dažas dienas pirms prezidenta Volodimira Zelenska pievienošanās G7 grupas samitam svētdien, vēsta Associated Press.

Zelenskis dosies savā vistālākajā braucienā no savas kara plosītās valsts laikā, kad demokrātisko valstu līderi gatavojas ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs valsts televīzijā apstiprināja, ka Zelenskis piedalīsies samitā.

"Mēs bijām pārliecināti, ka mūsu prezidents būs tur, kur Ukrainai viņš būs vajadzīgs, jebkurā pasaules daļā, lai risinātu jautājumu par mūsu valsts stabilitāti," piektdien sacīja Danilovs. "Tur tiks lemti ļoti svarīgi jautājumi, tāpēc fiziska klātbūtne ir ļoti svarīga, lai aizstāvētu mūsu intereses".

Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteiktie kodolieroču draudi Ukrainai, kā arī mēnešiem ilgie Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumi un Ķīnas strauji pieaugošais kodolarsenāls ir atbalsojušies Japānas centienos panākt, lai augstākā līmeņa sanāksmē galvenā uzmanība tiktu pievērsta kodolatbruņošanās jautājumiem. Pasaules līderi piektdien apmeklēja miera parku, kas veltīts desmitiem tūkstošu cilvēku, kuri gāja bojā Pirmajā pasaules karā atombumbas detonācijā.

Japānas līderis Fumio Kišida sacīja, ka marta vizītes laikā Kijivā viņš uzaicinājis Zelenski uz G7 samitu.

Zelenskis piektdien virtuāli pievienosies arī G7 līderu sanāksmē, kur viņiem tiks sniegta jaunākā informācija par apstākļiem kaujas laukā un tiks panākta vienošanās pastiprināt centienus ierobežot Maskavas uzbrukumus.

Pēc grupas fotogrāfijām pie pilsētas ikoniskā bombardētā kupola, vainagu nolikšanas un simboliskas koku stādīšanas paredzēts atklāt jaunu sankciju kārtu pret Maskavu, galveno uzmanību pievēršot centienu divkāršošanai, lai īstenotu spēkā esošās sankcijas, kuru mērķis ir apspiest Krievijas kara centienus un saukt pie atbildības tos, kas tos īsteno, sacīja ASV amatpersona. Krievija šobrīd ir visvairāk sankciju skartā valsts pasaulē, taču pastāv jautājumi par finansiālo sodu efektivitāti.

ASV amatpersona sacīja, ka ASV iekļaus melnajā sarakstā aptuveni 70 Krievijas un trešo valstu struktūras, kas iesaistītas Krievijas aizsardzības ražošanā, un piemēros sankcijas vairāk nekā 300 fiziskām un juridiskām personām, lidaparātiem un kuģiem.

Amatpersona piebilda, ka arī pārējās G7 valstis veiks līdzīgus pasākumus, lai vēl vairāk izolētu Krieviju un mazinātu tās spēju turpināt īstenot karu Ukrainā. Sīkāka informācija bija jāprecizē nedēļas nogales samita laikā.

Eiropas Savienība bija koncentrējusies uz to, lai novērstu nepilnības esošajās sankcijās, un plāno ierobežot Krievijas dimantu tirdzniecību, žurnālistiem piektdien sacīja Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

G7 sastāvā ir Japāna, Amerikas Savienotās Valstis, Apvienotā Karaliste, Francija, Vācija, Kanāda un Itālija, kā arī Eiropas Savienība.

Uz samitu ir uzaicinātas arī daudzas citas valstis, cerot stiprināt saiknes ar valstīm, kas nav G7, vienlaikus atbalstot tādus centienus kā Krievijas izolēšana.

Viesu vidū ir Austrālijas, Brazīlijas, Indijas, Indonēzijas un Dienvidkorejas vadītāji. Gaidāms, ka Ukrainas prezidents pievienosies šodienas sanāksmei virtuāli.