foto: AFP/Scanpix
Lienošā aneksija? Ķīna pasludina Vladivostoku par savu "iekšējo ostu"
Vladivostokas osta
Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 17:48

Lienošā aneksija? Ķīna pasludina Vladivostoku par savu "iekšējo ostu"

Jauns.lv

Ķīnas Galvenā muitas pārvalde ir pasludinājusi Krievijas galveno Klusā okeāna pilsētu Vladivostoku par savas iekšējās tirdzniecības tranzīta ostu, paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvniecība Vladivostokā.

Turpmāk kravas, kas tiek sūtītas no vienas Ķīnas provinces uz citu, izies caur Vladivostoku bez muitas procedūrām. Lēmums stājas spēkā no 1. jūnija un attieksies uz precēm, kas no Ķīnas ziemeļaustrumiem tiek nogādātas uz valsts dienvidiem.

Ja agrāk preces no Ķīnas pierobežas Dzjiliņas provinces tika vestas uz dienvidiem, ceļā līdz Dzeltenās jūras ostām pārvarot tūkstoti kilometru, tagad ceļš tiek samazināts vairākas reizes.

Ķīnai ir ļoti svarīgi samazināt kravu pārvadāšanas sauszemes ceļu: valstī ir apstiprināts ziemeļaustrumu reģiona rūpniecības atdzimšanas stratēģiskais plāns, paredzot strauju ražošanas palielināšanos. Tomēr nav skaidrs, vai Vladivostokas infrastruktūra tiks galā ar strauji pieaugušo kravu plūsmu. Pērnā gada beigās kuģiem Vladivostokas ostā nācās izkraušanu gaidīt par divas nedēļas, izdevumam “VPost” norāda loģistikas speciālisti.

Jāatgādina, ka saskaņā ar Krievijas iemīļoto "vēsturisko teritoriju atgūšanas" tēzi Vladivostoka jeb Haišenvaja ietilpst Ķīnas impērijas vēsturiskā teritorijā, kuru Krievija anektēja 1860. gadā.