foto: AP/Scanpix
Nāvējošais opioīds fentanils iznīcina ASV. Cik drošs pret to ir Eiropas narkotiku tirgus?
Fentanila lietotāji Sanfrancisko, ASV.
Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 09:21

Nāvējošais opioīds fentanils iznīcina ASV. Cik drošs pret to ir Eiropas narkotiku tirgus?

Jauns.lv

Kamēr fentanils turpina postīt ASV, Eiropas nelegālo narkotiku tirgus ir palicis pasargāts no šī nāvējošā sintētiskā opioīda. Vai tas drīzumā draud mainīsties?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sanfrancisko Tenderloin rajonā, kas ir bēdīgi slavens ar savu plašo bezpajumtnieku, noziedzības un narkomānijas izplatību, fentanila lietotāji ir izkaisīti pa ielām, un viņu nejūtīgie ķermeņi atrodas neparastās vietās uz parku soliņiem un ietvēm.

Šādas ainas ar savu telefona kameru regulāri fiksē un pēc tam ar tām dalās ar pasauli Twitter vietnē, un tās regulāri parāda aktīvists Darens Stalkaps, kurš visu mūžu ir dzīvojis Tenderloin rajonā.

Fentanils, spēcīgs sintētiskais opioīds, satraucošā ātrumā nogalina amerikāņus un Sanfrancisko iedzīvotājus. No 2023. gada janvāra līdz martam Tenderloin rajonā no pārdozēšanas mira 200 cilvēki, no kuriem 159 nāves gadījumus izraisīja fentanils - vairāk nekā tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā. Valsts mērogā no narkotiku pārdozēšanas mirušo amerikāņu skaits divu gadu laikā ir pieaudzis par vairāk nekā 30 000. Lielāko daļu no šiem nāves gadījumiem izraisījis fentanils.

Darens ziņu aģentūrai Euronews pastāstīja, ka viņš ir redzējis tik daudz cilvēku, kas mirst no pārdozēšanas viņa apkaimes ielās, ka jūtas "absolūti traumēts".

Kad 25 gadus vecais aktīvists nesen devās atvaļinājumā uz Londonu, viņš teica, ka jūtas atpūties un atvieglots. Eiropas galvaspilsētas ielās neviens nemirst no fentanila, neviens nelieto šo narkotiku redzamā vietā. "Vissvarīgākais," teica Darens, "ir panākt, lai fentanils neatrod ceļu uz Apvienoto Karalisti un Eiropu".

Taču fentanila aprite Eiropā jau ir konstatēta, lai gan tas bieži vien nokļūst Eiropā zem viltus aizsegiem.

2016. gada decembrī kāds 18 gadus vecs jaunietis nomira pēc tam, kad izklaides gadatirgū Kannās iegādājās, kā viņš domāja, morfija tableti. Vēlāk tajā pašā vakarā viņš nomira no pārdozēšanas pēc tabletes, kas saturēja fentanilu, kura daži miligrami var būt nāvējoši. Fentanils ir līdzīgs morfijam, taču tas ir 50 līdz 100 reižu spēcīgāks.

Fentanils nogalina arī Eiropā, taču daudz mazāk nekā ASV

Līdzīgas traģēdijas kā 18 gadus vecā jaunieša traģēdija Kannās ir bieži sastopamas ASV, kur spēcīgais sintētiskais opioīdu pretsāpju līdzeklis pēdējo gadu laikā ir nogalinājis desmitiem tūkstošu amerikāņu, kļūstot par nāvējošāko narkotiku valsts vēsturē. Taču tie ir neparasti Eiropā - kontinentā, kas joprojām ir plaši pasargāts no šīs slepkavnieciskās narkotikas izplatības.

Saskaņā ar Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) aplēsēm 2020. gadā ES bija 5800 nāves gadījumu no pārdozēšanas - tas ir zems rādītājs, Euronews norādīja EMCDDA zinātniskais direktors Pols Grifits. Opioīdi bija sastopami trīs ceturtdaļās no visiem šiem nāves gadījumiem, bet fentanils bija "iespējams, pāris simtos", teica Grifits.

Salīdzinājumam - tajā pašā gadā ASV tika reģistrēti 53 480 fentanila izraisīti nāves gadījumi.

ASV fentanils agrāk bija pieejams ar ārsta recepti kā pretsāpju līdzeklis. Tūkstošiem cilvēku kļuva no tā atkarīgi pēc tam, kad ārsti bija izrakstījuši šo medikamentu kopš 1990. gadiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kad valsts iestādes saprata situācijas nopietnību, jau bija par vēlu. Lai gan farmācijas uzņēmumi pārtrauca fentanila ražošanu un pārdošanu, narkotiku ražošanu un piegādi pārņēma noziedzīgas bandas, un, kā ziņots, ražošana nelegāli notiek tādās valstīs kā Ķīna un Meksika.

Tā kā fentanilu ir viegli izgatavot, narkotiku tirgotāji to bieži pievieno citām narkotikām, piemēram, heroīnam, kokaīnam, metamfetamīnam un MDMA. Tas nozīmē, ka nereti narkotiku lietotāji galu galā patērē fentanilu, pat nenojaušot, ka viņi to dara.

Saskaņā ar laikraksta Washington Post nesen veikto analīzi fentanils ir galvenais nāves cēlonis amerikāņiem vecumā no 18 līdz 49 gadiem.

Fentanila epidēmija Igaunijā

Jau 2000. gadu sākumā Igaunijā bija vērojams heroīna trūkums, kas izraisīja pēkšņu fentanila lietošanas pieaugumu, un sintētiskā narkotika ātri vien kļuva par visvairāk lietoto opioīdu narkomānu vidū.

Gandrīz divas desmitgades Baltijas valsts cīnījās ar fentanila epidēmiju, līdz 2017. gadā policija ierobežoja tā piegādi, slēdzot slepenu laboratoriju, un šķita, ka fentanils no Igaunijas beidzot izzudīs.

Taču fentanils valstī ir atstājis nāves pēdas. Saskaņā ar EMCDDA aplēsēm no 2001. līdz 2020. gadam Baltijas valstī no pārdozēšanas ir miruši aptuveni 1600 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir fentanila un citu sintētisko opioīdu lietošanas dēļ.

Vai Eiropai draudus rada Taliban radīts opioīdu trūkums?

Stāstam par Igaunijas fentanila epidēmiju vajadzētu būt brīdinājumam arī mūsdienās, jo īpaši tāpēc, ka drīzumā kontinentā varētu rasties opioīdu trūkums. Afganistānā, no kurienes nāk lielākā daļa Eiropas heroīna piegāžu, talibi 2022. gada aprīlī noteica magoņu audzēšanas aizliegumu, kura ietekme kontinentā, visticamāk, būs jūtama nākamgad, jo pagājušā gada ražai šis aizliegums netika piemērots.

Gandrīz viss opijs Afganistānā tiek novākts no aprīļa līdz jūlijam, un no ražas novākšanas līdz heroīna tirgum paiet aptuveni gads līdz pusotrs gads, liecina ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas biroja (UNODC) aplēses 2022. gadā.

Vai fentanils varētu pārņemt Eiropu?

Lai gan pašlaik Eiropā nav fentanila tirgus, risks, ka šī narkotika ar laiku varētu izplatīties Eiropā, ir reāls, un to ir atzinusi Eiropas Savienības Tiesībaizsardzības sadarbības aģentūra (Eiropols), ES tiesībaizsardzības aģentūra, kas palīdz tiesībaizsardzības iestādēm ES dalībvalstīs.

Nesenā ziņojumā Eiropols raksta, ka tie paši Meksikas narkotiku karteļi, kas ar fentanilu pārpludina ASV nelegālo narkotiku tirgu, sadarbojas ar ES bāzētiem noziedzīgiem tīkliem, lai Eiropā tirgotu un kontrabandas ceļā ievestu kokaīnu un metamfetamīnu. Aģentūra brīdina, ka šie Meksikas noziedzīgie grupējumi varētu "mēģināt paplašināt ES tirgoto narkotiku klāstu, vai nu tirgojot tās ES narkotiku tirgū, vai arī palīdzot šo narkotiku, piemēram, fentanila, ražošanā ES".

"Neskatoties uz to, ka pašlaik nav pazīmju, kas liecinātu par fentanila tirgu ES, fentanila ražošanas iekārtu atklāšana un vielas konfiskācija ES rada bažas par fentanila tirgus attīstību," raksta aģentūra.

Pēc Grifisa teiktā, cīņā pret fentanilu Eiropas pusē ir laiks, kā arī pilnīgi atšķirīga attieksme pret zālēm un pretsāpju līdzekļiem. "Mums nav tādas pašas dinamikas kā lielākajai daļai attiecībā uz attieksmi pret pretsāpju zāļu izrakstīšanu, un mums ir tendence, ka ārstēšana ir pieejama cilvēkiem ar mūža slimībām," teica Grifis.

Eiropā recepšu opioīdi pacientiem tiek izrakstīti reti, lai gan saskaņā ar Spānijas zāļu aģentūras datiem Spānijā no 2010. līdz 2021. gadam izrakstītā fentanila patēriņš ir pieaudzis no 1,66 līdz 2,77 DDD/1000 iedzīvotāju dienā.