foto: John A. Paice / SWNS
Astronomi atklāj visu laiku jaudīgāko sprādzienu
Pasaulē
2023. gada 14. maijs, 16:23

Astronomi atklāj visu laiku jaudīgāko sprādzienu

Jauns.lv

Sprādziens atklāts astoņu miljardu gaismas gadu attālumā, un domājams, ka noticis, kad supermasīvs melnais caurums aprijis gigantisku gāzes mākoni.

Pirmo reizi uzliesmojumu automātiski fiksēja kosmosa pētniecības ierīces Kalifornijā jau 2020. gadā, bet tikai pēc gada astronomi pievērsa uzmanību saņemtajiem datiem un sāka tos analizēt.

Pēc Sauthemptonas universitātes pētnieku grupas vadītāja Filipa Vaizmana vārdiem, atklājuma nozīme kļuva saprotama, līdzko izdevās aprēķināt attālumu līdz sprādzienam. Secinājumi nesen publicēti britu Karaliskās astronomijas biedrības ikmēneša biļetenā.

Šis ir ne tikai visjaudīgākais zināmais kosmiskais sprādziens, bet arī visilgākais. Tam piešķirts zinātnisks apzīmējums AT2021lwx. Pērn fiksētais gamma staru uzliesmojums GRB 221009A gan bijis spilgtāks, taču ildzis tikai nedaudz vairāk par desmit stundām.

Pētnieki atzīst, ka līdz šim nav novērots nekas līdzīgs. Pārnovu eksplozijas ilgst pāris mēnešus, pirms nodzist, bet šajā gadījumā runa ir par gandrīz trim gadiem. Astronomi izsprieduši, ka iemesls bijis milzu melnā cauruma iesūkts gāzes mākonis, tūkstošiem reižu lielāks par mūsu Sauli. Sprādziena triecienvilnis izplatās kosmosā, bet gāzes mākoņa paliekas virpuļo ap melno caurumu, radot ko līdzīgu barankai.