foto: AFP/Scanpix
Mali armija ar "Vagner" algotņu līdzdalību 2022. gadā nogalinājuši vismaz 500 cilvēkus, ziņo ANO
Mali armija un ārvalstu kaujinieki ir nogalinājuši vismaz 500 cilvēkus.
Pasaulē
2023. gada 13. maijs, 12:21

Mali armija ar "Vagner" algotņu līdzdalību 2022. gadā nogalinājuši vismaz 500 cilvēkus, ziņo ANO

Jauns.lv/LETA

Mali armija un ārvalstu kaujinieki ir nogalinājuši vismaz 500 cilvēkus 2022.gada martā veiktas pretdžihādistu operācijas laikā, teikts piektdien publicētā ANO ziņojumā.

ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroja (OHCHR) minētie skaitļi liecina par lielāko zvērību, kādu šī valsts pieredzējusi kopš džihādistu nemieru sākuma 2012.gadā. Šis ziņojums arī ir dokuments, kurā līdz šim visasāk nosodīti Mali bruņotie spēki un to ārvalstu sabiedrotie.

Ziņojumā netika skaidri norādīta šo ārvalstu kaujinieku pavalstniecība, bet ir zināms, ka Mali ieradušies Krievijas pilsoņi, kas saskaņā ar Rietumvalstu ziņām ir grupējuma "Vagner" algotņi.

Aprakstot notikumus Mali vidienes pilsētā Mourā no 2022.gada 27.marta līdz 31.martam, OHCHR paziņoja, ka "ir pamatoti iemesli uzskatīt, ka vismaz 500 cilvēki tika nogalināti, pārkāpjot starptautisko tiesību normas, standartus, noteikumus un/vai principus".

Upurus "sodīja ar nāvi FAMa (Mali Bruņotie spēki) un ārvalstu militārpersonas", kas pilnīgi kontrolēja šo rajonu, paziņoja OHCHR.  

Starp nogalinātajiem bija apmēram 20 sievietes un septiņi bērni. Ir arī liecības, ka 58 sievietes un meitenes bija izvarošanas un citu veidu seksuālas varmācības upuri, teikts ziņojumā. Aizturētie arī tika spīdzināti.

ANO ziņojums tika publicēts pēc ilgas izmeklēšanas, kuru veica ANO miera uzturēšanas misijas Mali (MINUSMA) cilvēktiesību nodaļa.