foto: Shutterstock
Krievija var palikt bez “Samsung” un citu firmu tehnikas
Pasaulē
2023. gada 10. maijs, 12:20

Krievija var palikt bez “Samsung” un citu firmu tehnikas

Jauns.lv

Kazahstānas lēmums slēgt robežu paralēlajam eksportam uz Krieviju var atstāt agresorvalsti bez “Samsung”, “Bosch”, “LG” un “Electrolux” tehnikas, raksta “Kommersant”.

Tagad tirgotāji meklē jaunus apkārtceļus caur Ķīnu, Kirgizstānu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un citām valstīm. Pēc loģistikas uzņēmuma “Optimalog” ģenerāldirektora Georgija Vlastopulo vārdiem, importa preču cena par pieaugt par 10 līdz 12 procentiem. Atsevišķi tirgotāji jau samazina ledusskapju, veļas mašīnu un citas sadzīves tehnikas iepirkumu apjomu.

“Visdrīzāk, šie zīmoli pazudīs no veikalu plauktiem. Patērētāju pieprasījums jau pārorientējas Ķīnas un Turcijas sadzīves tehnikas virzienā, bet par daudz augstāku cenu iepirktā produkcija no “LG”, “Samsung”, “Bosch” un citiem var izrādies vienkārši nelikvīds,” saka “Holodilnik.ru” komercdirektors Aleksejs Pogudalovs.

Ja Kazahstana pilnībā noslēgs tranzītu, Krievija zaudēs tehnikas piegādes no Uzbekistānas, kur atrodas “Samsung” ražotne. Lielo izmēru dēļ tās transports ir dārgs, un taisnākā ceļa slēgšana radīs problēmas.

Kazahstāna neļaus izmantot savu jurisdikciju pret Krieviju noteikto sankciju apiešanai, aprīļa sākumā paziņoja valsts ārlietu ministra vietnieks Romans Vasiļenko. 2022. gadā preču apgrozījums starp Krieviju un Kazahstānu pieauga no diviem miljardiem dolāru līdz 26 miljardiem.