foto: REUTERS/SCANPIX
Turcija līdz 2024. gadam dedzinās krievu gāzi bez maksas
Pasaulē
2023. gada 3. maijs, 18:20

Turcija līdz 2024. gadam dedzinās krievu gāzi bez maksas

Jauns.lv

Turcija, kas kļuvusi par lielāko “Gazprom” klientu, panākusi ievērojamas pretimnākšanas. Cita starpā turkiem daļa maksājumu pārcelta uz krietni vēlāku laiku.

Kopējo atlikto summu Turcijas enerģētikas un dabas resursu ministrs Fatihs Donmezs neprecizē un runas par 20 miljardiem ASV dolāru nosaucis par nepatiesām.

Pēc “Bloomberg” datiem, maksājumi atlikti līdz 2024. gadam, un par to vienojušies Krievijas diktators Vladimirs Putins un Turcijas presidents Redžeps Tajips Erdogans, pērn augustā tiekoties Sočos.

Erdogans uzstājis uz atlaidēm, jo pašai Turcijas ekonomikai neklājas viegli – inflācija pērn pārsniegusi 80%, budžeta deficīts sasniedzis 48,7 miljards dolāru.

Pēc zaudētā Eiropas tirgus “Gazprom” ieņēmumi sarukuši divtik, līdz 40 miljardiem dolāru. Piegādes Ķīnai pa cauruļvadu “Sila Sibiri” dos tikai 6,9 miljardus, Pekina par gāzi maksā daudz mazāk nekā Eiropa.

Kopējais gāzes eksports, pēc Krievijas valdības vērtējuma, var samazināties līdz 50 miljardiem kubikmetru (pērn bija 100 miljardi), un tas būs mazākais apjoms kopš 70. gadu beigām. “Situācija ar eksportu ir katastrofāla,” “Reuters” paudis “Gazprom” tuvs avots. Pagaidām šā gada pirmajā ceturksnī dabasgāzes ieguve nokritusies par 10%, līdz 61 miljardam kubikmetru.