Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Dārgākā pilsēta pasaulē paceļ minimālo algu par 29 centiem
foto: ZUMAPRESS.com
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē

Dārgākā pilsēta pasaulē paceļ minimālo algu par 29 centiem

Jauns.lv

Viena no dārgākajām pilsētām pasaulē, kurā ir vislētākais mājokļu tirgus uz planētas un autostāvvietas, kuru cena par vienu var sasniegt gandrīz miljonu dolāru, pacēlusi minimālo atalgojumu par 29 centiem, vēsta CNN.

Dārgākā pilsēta pasaulē paceļ minimālo algu par 29...

Kad Honkongas valdība pirmdien paaugstināja minimālo algu vien par 29 centiem, aktīvisti un sabiedriskie darbinieki uz to reaģēja ar sašutumu.

"Mēs uzskatām, ka tas ir nepieņemami," sacīja labdarības organizācijas Oxfam Honkongas, Makao un Taivānas programmas direktors Vongs Šekhungs: "Tas nevar segt Honkongas iedzīvotāju pamatvajadzības."

Jaunā minimālā alga tagad ir 40 Honkongas dolāri (4,62 eiro) stundā, salīdzinot ar iepriekšējiem 37,5 Honkongas dolāriem (4,33 eiro) stundā.

Minimālo algu, kas pirmo reizi tika noteikta 2011. gadā, ir paredzēts pārskatīt ik pēc diviem gadiem, taču 2021. gadā tā tika iesaldēta iepriekšējā līmenī, jo pilsētas ekonomiku skāra Covid-19 pandēmija, un varas iestādes tolaik apgalvoja, ka algas palielināšana radītu "papildu spiedienu uz uzņēmumiem" un riskētu samazināt zemu atalgotas darba vietas.

Taču Vongs sacīja, ka šis jaunais palielinājums Honkongā, kas pastāvīgi ierindojas starp pasaules dārgākajām pilsētām, neko būtiski nemainīs.

Aiz restēm Honkongā jeb - kā izskatās Āzijas cietumos

2022. gadā tā ierindojās ceturtajā vietā ar Losandželosu pasaules dzīves dārdzības indeksā, ko publicē Economist Intelligence Unit (EIU). Pirmajās trīs vietās ierindojas Ņujorka, Singapūra un Telaviva.

Salīdzinājumam: Ņujorkā minimālā alga ir 15 ASV dolāri (13,59 eiro) stundā, Losandželosā - 16,78 ASV dolāri (15,21 eiro) stundā; Telavivā tā svārstās no 8,27 (7,49 eiro) līdz 8,45 ASV dolāriem (7,66 eiro) stundā atkarībā no kopējā nostrādāto stundu skaita. Singapūra piedāvā dažādas minimālās algas atkarībā no nozares, kas piemērojamas tikai pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem.

Oxfam norādīja, ka jaunā alga joprojām ir zemāka par to, ko divu cilvēku ģimene saņemtu no pilsētas sociālās nodrošināšanas programmas, un tā demotivēs strādniekus. Tā ir aicinājusi valdību paaugstināt minimālo algu vismaz līdz 45,4 Honkongas dolāriem (5,24 eiro) stundā, nosaucot jauno palielinājumu par "gandrīz nenozīmīgu".

Taču Honkongas darba un labklājības ministrs Kriss Suns janvārī noraidīja šo argumentu, apgalvojot, ka "daudzi cilvēki ... labprātāk strādātu, nevis saņemtu sociālo palīdzību, jo uzskata, ka tā ir lielāka vērtība viņu dzīvē".

"Galu galā, vai cilvēkiem patīk vai nepatīk iet uz darbu? Patiesībā uz darbu jāiet ne tikai tāpēc, lai nopelnītu naudu. Tas ir svarīgi cilvēka garam un veselībai," sacīja Suns, ziņo sabiedriskā raidorganizācija RTHK. "Tāpēc šos divus faktorus nevar salīdzināt. Viens ir labklājība, otrs ir darbs."

"Es pārnācu mājās un raudāju," stāsta fotogrāfs Benijs Lems, aprakstot savas sajūtas pēc Honkongas mazo dzīvokļu fotografēšanas. Mājokļu cenas Honkongā turpina pieaugt, un dažiem iedzīvotājiem nākas samierināties ar visu, ko var dabūt - pat ja tas nozīmē dzīvot tā sauktajās "zārku mājās."

Fotogrāfa ieskats Honkongas "zārku mitekļos"

Saskaņā ar Tautas skaitīšanas un statistikas departamenta datiem pagājušajā gadā vidējā stundas alga pilsētā bija 77,4 Honkongas dolāri (8,93 eiro).

Minimālā alga neattiecas uz ārzemju mājkalpotājiem, kas ir būtiska pilsētas ekonomiskās un sociālās struktūras daļa, jo viņi ir no tādām valstīm kā Filipīnas un Indonēzija, un saskaņā ar likumu viņiem ir jādzīvo darba devēja mājsaimniecībā.