foto: AFP/Scanpix
9. maijā Maskavā no ārvalstu līderiem ieradīsies tikai Kirgizstānas prezidents
Krievijas diktators Vladimirs Putins un Kirgizstānas prezidents Sadirs Žaparovs.
Pasaulē
2023. gada 24. aprīlis, 13:49

9. maijā Maskavā no ārvalstu līderiem ieradīsies tikai Kirgizstānas prezidents

Jauns.lv

Kirgizstānas prezidents Sadirs Žaparovs būs vienīgais ārvalstu līderis, kurš šogad ieradīsies viesos pie Krievijas diktatora Vladimira Putina uz 9. maija svinībām.

Tā raksta “Vedomosti”, atsaucoties uz diplomātiskiem un Putina administrācijai tuviem avotiem. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs nav atbildējis, vai gaidāmi citu valstu vadītāji, tostarp vismaz Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko.

Apmeklēt Krieviju Žaparovu ielūdzis vicepremjers Aleksejs Overčuks, kurš valdībā atbild par starptautiskajām attiecībām. Pēc pagājušā gada iebrukuma Ukrainā pērn Krieviju 9. maijā neapmeklēja neviens ārvalstu līderis. Kremlī atrunājās, ka tas nav jubilejas datums, tāpat kā 2021. gadā.

Pirms tam 9. maija parādi Sarkanajā laukumā vēroja ASV prezidents, Lielbritānijas premjers, Vācijas kanclers, pat NATO ģenerālsekretārs. 2005. gadā šo Krievijas propagandas sarīkojumu apmeklēja arī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Šogad Krievijā plānotas militārās parādes 28 pilsētās, Sarkanajā laukumā maršēšot vairāk nekā 10 000 cilvēku un būs 125 bruņojuma un tehnikas vienības, pavēstījis aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Virknē reģionu no lieliem pasākumiem atteikušies – Kurskas un Belgorodas apgabalos, kas robežojas ar Ukrainu, tāpat arī okupētajā Krimā. 

Tāds lēmums pieņemts, lai “neprovocētu pretinieku” ar lielu tehnikas un militāristu pulcēšanos, paudis Belgorodas apgabala vadītājs Vjačeslavs Gladkovs. Visā Krievijā atcelti “Nemirstīgo pulka” gājieni, skaidrojot to ar Ukrainas draudiem.