Krievijas deputātam ir pavisam vienkārša ideja, kā "legalizēt" Krimas aneksiju
Konstantīns Zatuļins (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 21. aprīlis, 13:21

Krievijas deputātam ir pavisam vienkārša ideja, kā "legalizēt" Krimas aneksiju

Jauns.lv

Krievijas Valsts domes deputātam Konstantīnam Zatuļinam ir pavisam vienkārša ideja, kā “legalizēt” 2014. gadā Krievijas veikto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju — pietiek atcelt gandrīz 70 gadus seno Padomju Savienības likumu, ar kuru Krima tika nodota Ukrainas PSR.

Zatuļins uzskata, ka šādi tiks likvidēts tiesiskais pamats Ukrainas pretenzijām uz Krimu, kas ar PSRS Augstākās padomes prezidija lēmumu 1954. gadā tika nodota toreizējai Ukrainas PSR. Šāds lēmums toreiz tika pamatots ar Krimas apgabala ekonomikas ciešu saistību ar Ukrainu.

PSRS Augstākās padomes prezidija lēmums par Krimas apgabala nodošanu Ukrainas PSR (ekrānuzņēmums no Wikipedia)

“1954. gadā ar partijas orgānu lēmumu Krievijai nozaga Krimu, pārkāpjot visus iespējamos Padomju Savienības likumus. Mēs esam vienīgie Padomju Savienības turpinātāji, tādēļ vajag pie tā atgriezties un demonstratīvi atcelt šos lēmumus,” viņš paziņoja.

Viņš uzskata, ka PSRS lēmuma atcelšana ļaus “visai pasaulei galīgi noslēgt jautājumu par pussalas piederību”.

Par Krievijas un Ukrainas noslēgtajiem līgumiem par robežu atzīšanu pēc Padomju Savienības sabrukuma, tostarp tiem, kurus parakstījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, šis deputāts, acīmredzot, nav dzirdējis. Vēl vairāk — jau 2021. gadā krietni pirms Krievijas iebrukuma Zatuļins aicināja Ukrainu vispār iznīcināt.

2014. gadā Krievija anektēja Krimu un sarīkoja asiņainu konfliktu Donbasā, bet 2022. gada 24. februārī uzsāka pilna mēroga invāziju Ukrainā, aizbildinoties ar Donbasa “tautas republiku” aizstāvību un visas Ukrainas “demilitarizāciju un denacifikāciju”, bet pēc blickrīga izgāšanās Krievijas propagandisti, tostarp pats Zatuļins, un daži valstsvīri, kuru vidū sevišķi izceļas bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, tīri nacistu garā prasa Ukrainas jautājuma “galīgo atrisinājumu” — valsts pilnīgu iznīcināšanu.