foto: REUTERS/SCANPIX
Arābi lēti iepērk Krievijas naftu
Krievijas naftas sūkņi Rietumsibīrijā
Pasaulē
2023. gada 19. aprīlis, 08:58

Arābi lēti iepērk Krievijas naftu

Jauns.lv

Persijas līča valstu vadošie naftas nozares uzņēmumi aktīvi iepērk Krievijas “melno zeltu”, kopš Maskava zaudējusi noietu Eiropā un citās rietumvalstīs.

Krievija spiesta pārdot naftu, dīzeļdegvielu, benzīnu ar ievērojamām atlaidēm. Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmumi iegādājas lētos Krievijas naftas produktus savam iekšējam tirgum, kamēr pašu iegūto eksportē par daudz augstākām pasaules tirgus cenām, vēsta “The Wall Street Journal”.

Cenu aģentūras “Argus Media” Tuvo Austrumu naftas produktu direktors Elšans Alijevs stāsta, ka naftu un dīzeļdegvielu Krievija pārdod ar atlaidēm attiecīgi 60 un 25 dolāru apmērā par tonnu, salīdzinot ar Persijas līča cenām. Tonna naftas šeit pašlaik maksā ap 628 dolāriem, tātad Krievija dod gandrīz 10% lielu atlaidi.

Pēdējā gada laikā Saūda Arābija ievērojami palielinājusi dīzeļdegvielas eksportu uz Franciju un Itāliju, kas agrāk to galvenokārt importēja no Krievijas. Saūda Arābijas valsts kompānija “Saudi Aramco” pērn nopelnīja 161 miljardu dolāru, kas ir jebkura naftas uzņēmuma rekords. 

Kopš decembra Dubaijas uzņēmums “Emirates National Oil” uzņēmis piecus tankkuģus ar Krievijas benzīnu un novembrī “Abu Dhabi National Oil” pārstrādes rūpnīcā nogādāts 700 000 barelu jēlnaftas no Arktikas. Galvenokārt arābu firmas importē Krievijas naftas produktus tālākpārdošanai Pakistānā, Šrilankā, Austrumāfrikā. Apvienoto Arābu Emirātu iepirkums pērn pieaudzis vairāk nekā trīs reizes, līdz 60 miljoniem barelu, kas ir rekords.

Pirms Maskavas pagājušā gada iebrukuma Ukrainā Saūda Arābija neiepirka Krievijas naftas produktus, bet tagad importē ap 100 000 barelu dienā.

Neraugoties uz sankcijām, Krievija kopš šā gada sākuma palielinājusi benzīna eksportu par 38%, līdz 1,8 miljoniem tonnu. Tomēr Rietumu tirgus ir zaudēts, un finansiālais ieguvums nav tik liels. Krievi pat sākuši jaukt benzīnu ar naftu un pārdot par maksimāli iespējamo cenu, 100 dolāriem par tonnu, orientējoties uz kvalitātes ziņā mazāk prasīgiem tirgiem Āfrikā un Latīņamerikā. Iespēju lēti pirkt Krievijas naftu un degvielu aktīvi izmanto arī Ķīna un Indija.