foto: REUTERS/SCANPIX
Covid izcelsme: Ķīnas zinātnieki publicē visas pasaules ilgi gaidītus datus
Strādnieki Uhaņā.
Pasaulē
2023. gada 11. aprīlis, 10:36

Covid izcelsme: Ķīnas zinātnieki publicē visas pasaules ilgi gaidītus datus

Jauns.lv

Pētnieku grupa Ķīnā ir publicējusi pirms vairāk nekā trim gadiem no Uhaņas jūras velšu tirgus ņemto paraugu analīzi, kas saistīta ar Covid-19 uzliesmojumu, vēsta BBC. 

Uhaņas jūras velšu un savvaļas dzīvnieku tirgus ir bijis centrālais punkts koronavīrusa izcelsmes meklējumos. Taču šis ir pirmais recenzētais pētījums par bioloģiskajiem pierādījumiem, kas tirgū iegūti jau 2020. gadā. Sasaistot vīrusu ar tirgū pārdotajiem dzīvniekiem, tas varētu pavērt jaunas izmeklēšanas iespējas par to, kā sākās uzliesmojums.

Pētījumā atklāts, ka uztriepes testi, kuri uz vīrusu bija pozitīvi, saturēja arī savvaļas dzīvnieku ģenētisko materiālu. Daži zinātnieki apgalvo, ka tas ir vēl viens pierādījums tam, ka slimība sākotnēji tika pārnesta no inficēta dzīvnieka uz cilvēku.

Taču citi ir aicinājuši būt piesardzīgiem, interpretējot iegūtos rezultātus, un joprojām nav skaidrs, kāpēc pagāja trīs gadi, līdz paraugu ģenētiskais saturs tika publiskots.

Vēl viena teorija ir balstīta uz pieņēmumu, ka vīruss nejauši noplūdis no laboratorijas Uhaņā.

Ķīnas pētnieku komanda jau 2022. gada februārī tiešsaistē publicēja sava pētījuma agrīno versiju, taču tajā netika publiskota visa ģenētiskā informācija, kas bija iegūta no tirgus savāktajos paraugos.

Šā gada martā cita starptautiska pētnieku grupa pamanījusi, ka ģenētiskās sekvences ir publicētas zinātniskās datu apmaiņas tīmekļa vietnē, dalījās ar savu vērtējumu par to, ko atklāja tirgū savāktie paraugi. Jaunajā analīzē, ko pirms publicēšanas žurnālā “Nature” apstiprināja citi zinātnieki, ir iekļautas svarīgākas ziņas par šo paraugu saturu.

Ķīnas pētnieku grupas dokumentā atklājās, ka daži paraugi, kas savākti no apgabaliem, kuros tirgoja savvaļas dzīvniekus, bija pozitīvi uz vīrusu. Viņu veiktā analīze arī parādīja, ka dzīvnieki, par kuriem tagad zināms, ka tie ir uzņēmīgi pret vīrusu, jo īpaši jenotsuņi, šajās vietās tika pārdoti dzīvi.

Kamēr pasaule turas pretī otrajam Covid-19 vilnim, Uhaņa uzdzīvo

Atnākot otrajam Covid-19 vilnim un, vismaz daļēji mainoties sabiedrības uzskatiem par to, ko tad īsti nozīmē dzīve šīs saslimšanas ēnā, ...

gallery icon
15

Tomēr Ķīnas pētnieki norādīja, ka viņu atklājumi nav galīgs pierādījums tam, kā sākās slimības uzliesmojums. Tiek piebilsts, ka pastāv iespēja, ka vīrusu tirgū ienesa nevis dzīvnieks, bet gan inficēts cilvēks.

Profesors Deivids Robertsons no Glāzgovas Universitātes ir virusologs, kurš kopš SARS-CoV-2 parādīšanās 2020. gadā ir iesaistīts ģenētiskajā izmeklēšanā par tā izcelsmi. Viņš BBC piebilda, ka paraugu saturs ir "pārliecinošs pierādījums tam, ka tur dzīvojošie dzīvnieki, iespējams, bija inficējušies ar vīrusu". Ja to apvieno kopā ar faktu, ka agrīnie Covid-19 gadījumi Uhaņā ir saistīti ar konkrēto tirgu, tas ir pārliecinošs pierādījums, ka tieši tur notika vīrusa pārnešana no kāda dzīvnieka uz cilvēku, piebildis profesors.