foto: Shutterstock
Igaunijas veikalos aizvien vairāk zog zeķes
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2023. gada 7. aprīlis, 13:13

Igaunijas veikalos aizvien vairāk zog zeķes

Jauns.lv

Igaunijas veikalos novērojams zeķu un citu preču zādzību uzliesmojums, liecina apsardzes firmas “Viking Security” dati. Uzņēmumā uzskata, ka iedzīvotājiem kļūst aizvien grūtāk nomaksāt rēķinus un pieaug melnais tirgus.

“Viking Security” nodrošina apsardzi vairāk nekā simts veikalos “Selver”, “Coop” un “Maxima”. Uzņēmuma vadītājs Juhans Aija norāda, ka šā gada pirmajos mēnešos zādzību skaits pieaudzis par teju 15 procentiem, raksta “Postimees”.

“Šoreiz parastais Ziemassvētku laika zādzību mēģinājumu bums nav beidzies,” atzīst Aija. Novērots, ka garnadži mēģina nozagt zeķes, zeķubikses, autiņbiksītes, reizumis pat par 500 eiro lielu summu.

“Šādus mēģinājumus fiksē videonovērošanas kameras, un tos vienmēr novērš. Tajā pašā laikā, spriežot pēc apjomiem un darba metodēm, rodas iespaids, ka sazagtais aiziet uz melno tirgu, kas pieaudzis ekonomiski smagajos laikos,” uzskata Aija.

Banku analīze liecina, ka ievērojama daļa igauņu kopš rudens sākuši tērēt iekrājumus. “Tomēr kādā brīdī iekrājumi beidzas, un grūti laiki spiež cilvēkus meklēt vislētākās preces. Šo situāciju kā likums izmanto profesionālu zagļu grupas, kas cenšas iznest no veikaliem aizvien vairāk ikdienā pieprasītu preču, lai pārdotu par daudz zemāku cenu,” teic Aija.

Jau rudenī līdz ar apkures sezonu bijis redzams, ka zādzību kļūst vairāk. Izcēlās, piemēram, kafija, kuru centās nozagt uzreiz desmitiem iepakojumu, nepārprotami pārdošanai. Kaut arī apkures sezona beigusies, daudziem jau izsīkuši iekrājumi, tāpēc neesot pamata cerēt, ka zādzības veikalos mazināsies.