foto: action press/ Vida Press
"Izzūd veselas kopienas": 10 000 ģimeņu izliek no UNESCO Pasaules mantojuma vietas
Kambodžas varas iestādes piespiežot Kambodžas Ankorvata tempļu kompleksa ilggadējos iedzīvotājus pārcelties uz dzīvi citviet
Pasaulē
2023. gada 10. aprīlis, 07:38

"Izzūd veselas kopienas": 10 000 ģimeņu izliek no UNESCO Pasaules mantojuma vietas

Jauns.lv

Nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ziņo, ka Kambodžas varas iestādes piespiež Ankorvata tempļu kompleksa ilggadējos iedzīvotājus pārcelties uz dzīvi citviet, kur viņi saskaras ar sliktiem dzīves apstākļiem un ienākumu trūkumu.

Organizācija norāda, ka UNESCO Pasaules mantojuma vietas saglabāšanas vārdā vietējie iedzīvotāji tiek izstumti, laupot viņiem iztikas līdzekļus un pārkāpjot viņu tiesības.

“Veselas kopienas pazūd vai tiek atšķirtas. Mēs noskatījāmies, kā viena ģimene izvāc savu mājas daļu un vienas dienas laikā pārceļas uz pārvietošanas vietu,” medijam "VICE World News" pastāstīja "Amnesty International" reģionālā direktora vietniece kampaņu jautājumos Minga Ju Ha.

"Amnesty International" mudinājusi varas iestādes "nekavējoties pārtraukt šo cilvēktiesību pārkāpumu". Organizācija pie šādiem secinājumiem nonākusi, aprunājoties ar vairāk nekā 35 cilvēkiem Ankoras reģiona un Run Ta Ekas ciema apkārtnē, kas ir viena no divām vietām, uz kurām tiek pārvesti iedzīvotāji.

Pasakaini skaistā tempļu paradīze - Ankorvats ar tā mūkiem un tūristiem

Nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ziņo, ka Kambodžas varas iestādes piespiež Kambodžas Ankorvata tempļu kompleksa ilggadējos iedzīvotājus pārcelties uz dzīvi ...

gallery icon
19

"Ankorvats ir nacionālais dārgums un Kambodžas lepnuma avots. Tās dzīvajam mantojumam ir izšķiroša nozīme, un jāņem vērā arī cilvēktiesību ievērošana un veicināšana," sacīja Minga Ju Ha.

Ankorvata arheoloģiskais parks ir Kambodžas populārākais tūristu apskates objekts, un tajā atrodas tempļi, kas datēti ar devīto gadsimtu. Ankorvats 1992. gadā tika iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, ik gadu pirms pandēmijas tajā viesojušies aptuveni divi miljoni apmeklētāju. Ankorvata tempļu komplekss iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā vieta, kurā atrodas visu laiku lielākā reliģiskā celtne.

foto: Yusuke Harada/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Kambodžas varas iestādes piespiežot Kambodžas Ankorvata tempļu kompleksa ilggadējos iedzīvotājus pārcelties uz dzīvi citviet

Apkārt reliģiskajam kompleksam atrodas ciemati, kuros dzīvo aptuveni 100 000 cilvēku, no kuriem daudzi šeit dzīvojuši paaudzēm un paļaujas uz vietējo tūrisma nozari. Taču pēdējo gadu laikā ciema iedzīvotāji saskārušies ar piespiedu izlikšanu, jo varas iestādes solījušas "saglabāt" objekta ainavu.

"Amnesty International" ziņojumā teikts, ka daļa iedzīvotāju mājas pamet bailēs, jo varas iestādes veicinot iedzīvotāju "labprātīgo" aizbraukšanu ar piespiedu un draudu metodēm.

Kambodžas premjerminitrs Huns Sens izdevis "pēdējo brīdinājumu" parka iedzīvotājiem: "Es daru viņiem zināmu, ka šī ir pēdējā reize, kad viņiem tiks pieklājīgi lūgts vietu pamest. Kad pienāks laiks, mēs viņiem nedosim nevienu rielu un aizvedīsim viņus no teritorijas," viņš sacīja, piebilstot, ka UNESCO izdarot spiedienu uz Kambodžas valdību aizsargāt parku.

foto: ddp / Vida Press
Kambodžas varas iestādes piespiežot Kambodžas Ankorvata tempļu kompleksa ilggadējos iedzīvotājus pārcelties uz dzīvi citviet

Zināms, ka UNESCO Pasaules mantojuma komiteja savā 2008. gada ziņojumā paudusi "nopietnas bažas" par "nekontrolētu pilsētu paplašināšanos" Ankorā, taču šis jautājums netika minēts ANO struktūras jaunākajā ziņojumā, kas tika publicēts 2021. gadā.

"UNESCO vai Pasaules mantojuma komiteja nekad nav aicinājusi Ankoras iedzīvotājus pārvietot," medijam sacīja Pasaules mantojuma centra pārstāvis. "Pēc Kambodžas valdības paziņojuma par iedzīvotāju pārvietošanas programmu UNESCO birojs Pnompeņā nekavējoties informējis Kambodžu par nepieciešamību cieši sadarboties ar vietējām kopienām."

Neskatoties uz valdības pamatojumu, ka iedzīvotāju pārvietošana bijusi nepieciešama, lai saglabātu tempļa kompleksu, tie, kuri regulāri apmeklē Ankorvatu, norāda, ka iedzīvotāju neesamība šajā vietā ir zaudējums Ankorvata unikālajai kultūrai, kas jau izsenis piesaistījusi tūristus. "Ja viņi tur dzīvo, viņi var turpināt pielūgt un padarīt tempļa kompleksu dzīvu un aktīvu," stāsta vietējais gids Sems Kimzers. “Ja viņi attālinās, tā paliek vienīgi Ankorvata, bez dvēseles. Kā bez sirds."

foto: Petr Svarc/imageBROKER/Shutterstock/ Vida Press
Kambodžas varas iestādes piespiežot Kambodžas Ankorvata tempļu kompleksa ilggadējos iedzīvotājus pārcelties uz dzīvi citviet

Pagājušajā nedēļā aptuveni 150 cilvēki pulcējās Kambodžas galvaspilsētā Pnompeņā, lai iesniegtu petīciju 10 000 ģimeņu vārdā, aicinot valdību atdot viņiem īpašumtiesības uz zemi un izmaksāt taisnīgas kompensācijas tiem, kurus skārusi izlikšana.

Daudziem Ankoras iedzīvotājiem, kuru iztikas līdzekļi atkarīgi no tūrisma, pārvietošanās rada milzīgas izmaksas.

Pagājušā gada septembrī gandrīz 600 ģimeņu bija pārcēlušās no parka uz Run Ta Ekas ekociematu, pārvietošanas vietu, kas atrodas aptuveni 25 kilometru attālumā, liecina Nacionālās iestādes "APSARA" informācija. Tomēr iedzīvotāji, kuri ir apmetušies uz dzīvi Run Ta Ekā, vietējam ziņu dienestam "VOD" pastāstīja, ka kopš ievākšanās šeit viņi cīnās ar bezdarbu un pat badu. Daži pat jau pārcēlušies prom no savām jaunajām mājām, lai īrētu mājokli pilsētā, kur ir labākas darba iespējas.