foto: REUTERS/SCANPIX
Par angļu valodas lietošanu ikdienā itāļiem būs jāmaksā bargs naudas sods
Itālijas premjerministre Džordža Meloni.
Pasaulē
2023. gada 3. aprīlis, 10:48

Par angļu valodas lietošanu ikdienā itāļiem būs jāmaksā bargs naudas sods

Jauns.lv

Saskaņā ar jauniem tiesību aktiem, ko ieviesusi premjerministres Džordžas Meloni partija "Itālijas brāļi", tiem itāļiem, kuri oficiālajā saziņā lieto angļu un citus svešvārdus, var tikt uzlikts naudas sods līdz pat 100 000 eiro apmērā, vēsta CNN.

Šo tiesību aktu, ko atbalsta premjerministre, ierosināja parlamenta apakšpalātas deputāts Fabio Rampelli.

Lai gan tiesību akts attiecas uz visām svešvalodām, tas ir īpaši vērsts pret angļu valodas vārdu lietošanu, kas, kā norādīts projektā, "pazemo un noniecina" itāļu valodu, piebilstot, ka tas ir vēl ļaunāk, jo Lielbritānija vairs nav Eiropas Savienības dalībvalsts.

Likumprojekts, par kuru vēl jādebatē parlamentā, paredz, ka ikvienam, kas ieņem amatu valsts pārvaldē, ir jābūt rakstiskām un mutiskām itāļu valodas zināšanām un prasmei. Tas arī aizliedz izmantot angļu valodu oficiālajos dokumentos.

"Tas nav tikai modes jautājums, jo mode pāriet, bet angļu valodai ir sekas uz sabiedrību kopumā," teikts likumprojektā.

Tiesību aktu pirmais pants garantē, ka pat birojos, kuros strādā ar itāliski nerunājošiem ārzemniekiem, primāri jālieto itāļu valoda.

Saskaņā ar 2. pantu itāļu valoda būtu obligāta sabiedrisko preču un pakalpojumu veicināšanai un izmantošanai valsts teritorijā. Ja tas netiks darīts, var tikt uzlikts naudas sods no EUR 5 000 līdz EUR 100 000.

Saskaņā ar ierosināto likumu Kultūras ministrija izveidos komiteju, kuras kompetencē būs pareizs itāļu valodas un tās izrunas lietojums skolās, plašsaziņas līdzekļos, tirdzniecībā un reklāmā.