foto: Andriy Popov / Alamy/ Vida Press
Itālija cenšas aizliegt laboratorijā audzētu gaļu
Pasaulē
2023. gada 29. marts, 15:34

Itālija cenšas aizliegt laboratorijā audzētu gaļu

Jauns.lv

Itālijas labējā spārna valdība ir atbalstījusi likumprojektu, kas aizliedz laboratorijā ražotu gaļu un citus sintētiskus pārtikas produktus, uzsverot Itālijas pārtikas mantojuma un veselības aizsardzības nozīmi, ziņo BBC.

Ja priekšlikumi tiks pieņemti, par aizlieguma pārkāpšanu draudēs sods līdz 60 000 eiro.

Lauksaimnieku lobiji atzinīgi novērtēja šo soli, taču tas bija trieciens dažām dzīvnieku labturības grupām, kas uzsvēra, ka laboratorijās ražotā gaļa ir risinājums tādiem jautājumiem kā vides aizsardzība no oglekļa emisijām un pārtikas nekaitīgums.

Lauksaimniecības lobiji pēdējos mēnešos ir savākuši pusmiljonu parakstu ar aicinājumu aizsargāt dabisko pārtiku pret sintētisko pārtiku, un premjerministre Džordža Meloni ir starp tiem, kas parakstījusies.

"Laboratorijas produkti negarantē kvalitāti un labklājību, un Itālijas pārtikas un vīna kultūras tradīciju aizsardzību, ar ko ir saistīta daļa no mūsu valsts tradīcijām," teica premjerministre.

"Priekšlikumi, kurus ministri apstiprināja otrdien, paredz aizliegt sintētisko pārtiku, kas ražota no dzīvnieku šūnām, nenogalinot dzīvnieku, un tie attiektos arī uz laboratorijā ražotām zivīm un sintētisko pienu,” teica partijas “Itālijas brāļi” pārstāvis.

Pagājušā gada novembrī ASV Pārtikas un zāļu pārvalde pēc rūpīgas izvērtēšanas atļāva cilvēku uzturā lietot šūnu kultivētu vistu. Singapūra 2020. gadā piešķīra regulatīvo atļauju laboratorijā audzētas vistas gaļas izmantošanai nagetu izstrādājumos.

Līdz šim Eiropas Savienībā (ES) apstiprinājums vēl nav saņemts, taču Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir skaidri norādījusi, ka uz šūnām balstītu lauksaimniecību, piemēram, kultivētu gaļu, varētu uzskatīt par daudzsološu un inovatīvu risinājumu veselīgām un videi draudzīgām pārtikas sistēmām.

Komentētāji norādīja, ka Itālija nevarēs iebilst pret ES ražotās sintētiskās gaļas pārdošanu, kad tā saņems ES apstiprinājumu, jo pastāv preču un pakalpojumu brīva aprite.

Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības organizācija uzsvēra, ka laboratorijā ražota gaļa, lai gan tā iegūta no dzīvnieku šūnām, ir ētiska alternatīva, kas nekaitē dzīvnieku labturībai, vides ilgtspējai vai pārtikas nekaitīgumam.