Pasaulē
2023. gada 28. marts, 21:22

Ukrainas izlūkdienesti atklājuši, kas atrodas Irānas "Shahed" dronos

Jauns.lv

Irānā ražotie “Shahed” droni Ukrainas debesīs nav nekas jauns. Taču otrdien, 28. martā, Ukrainas spēki paziņoja, ka pretgaisa aizsardzība notriekusi 14 no 15 bezpilota lidaparātiem kamikadze un izlūkošanas bezpilota lidaparātu, ko Krievija palaidusi naktī. Taču Ukrainas izlūkdienestiem radusies interese – kas ir nāvējošajos dronos?

Ziņu portāls "Radio Svaboda" dalījies ar video, kurā redzama notriekta Irānas drona demontāža. Ierakstā runājošais robežsargs sacīja, ka ar kājnieku ieročiem notriekt dronu ir pilnīgi iespējams. Viņš arī apgalvoja, ka notriecis 150 metru augstumā lidojošo izjaukto dronu. 

Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis stāstīja, ka "Shahed" iekšpusē parasti ir 40-50 kg smags kaujas lādiņš. Visvērtīgākā drona daļa ir antena, kurai vajadzētu būt imūnai pret elektroniskā kara ieročiem.

Lai gan Irāna vairākkārt ir noliegusi bezpilota lidaparātu piegādi Krievijai, uz daudziem lidaparāta iekšpusē esošajiem paneļiem ir uzraksti persiešu valodā, norāda dronu “mednieki”. 

Viņi norādīja, ka lielākā daļa komponentu, kas veido Irānas “Shahed” dronus, ir pieejami “AliExpress” tiešsaistes veikalā, un tie ražoti no ASV līdz Japānai.

Ukrainas izlūkdienesta eksperti satraukušies, ka, neskatoties uz sankcijām, Irānā nonākušas šīm lidmašīnām paredzētās detaļas. Aģentūra savukārt nodod daļas Irānā ražoto bezpilota lidaparātu Rietumu partneriem, lai tie varētu stingrāk sodīt vai ierobežot ražotājus, kas importē savus produktus uz Irānu.