foto: EPA/Scanpix
Zelenskis tuvākajā laikā apmeklēs Poliju
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopīgās preses konferences laikā ar Lietuvas prezidentu Gitānu Nausēdu un Polijas prezidentu Andžeju Dudu (attēlā) pēc viņu tikšanās Rietumukrainas pilsētā Ļvivā, Ukrainā, 2023. gada 11. janvārī.
Pasaulē
2023. gada 28. marts, 13:19

Zelenskis tuvākajā laikā apmeklēs Poliju

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tuvākajā laikā var apmeklēt Polijas galvaspilsētu Varšavu, taču drošības apsvērumu dēļ par braucienu iepriekš netiks paziņots. 

To radio "Wnet" pavēstīja Polijas ārlietu ministra vietnieks Pāvels Jablonskis. "Domāju, ka tas notiks tuvākajā laikā, taču neapsteigsim faktus," sacīja Jablonskis. 

Pēc viņa teiktā, Polijas puse par šo vizīti iepriekš neziņos, kā tas parasti notiek citu valstu vadītāju vizīšu laikā. "Prezidenta Zelenska gadījumā drošības apsvērumu dēļ šāds paziņojums nebūs," sacīja Jablonskis.

Viņš piebilda, ka šobrīd starp Ukrainas un Polijas līderiem turpinās ļoti intensīva komunikācija.

Jablonskis sacīja, ka pašlaik notiek ļoti intensīva diskusija par Ukrainas nākotni un tās pēckara rekonstrukciju, kurā piedalās abu valstu vadītāji, kā arī daudzas starptautiskas finanšu organizācijas, tostarp Pasaules Banka, Starptautiskais Valūtas fonds un G7. 

"Šīs sarunas turpinās. Pagaidām varam teikt, ka tās ir teorētiskas, bet ļoti svarīgas. Tagad tiek veidota zināma sistēma, uz kuras pamata darbosies šis mehānisms, ko dažkārt dēvē par Māršala plānu Ukrainai," Jablonskis teica.

Viņš norādīja, ka daudzi Polijas uzņēmumi vēlas piedalīties Ukrainas atjaunošanā. Polijas ārlietu ministrs atgādināja, ka Polijā īpaši izveidotā interneta platformā pieteikumus dalībai Ukrainas atjaunošanā iesnieguši vairāki simti Polijas uzņēmumu.

Jablonskis arī sacīja, ka pašlaik notiek darbs pie jauna Polijas un Ukrainas līguma, kas ieviesīs divpusējas privilēģijas. Viņš norādīja, ka, pateicoties dokumentam, Polijas pilsoņi un Polijas uzņēmumi Ukrainā baudīs privilēģijas.