foto: REUTERS/SCANPIX
Ugandā visus gejus un lesbietes grib ieslodzīt cietumā
Ugandas parlamenta deputāts Džons Musira skaidri pauž savu nepatiku pret LGBTQ+.
Pasaulē
2023. gada 25. marts, 13:25

Ugandā visus gejus un lesbietes grib ieslodzīt cietumā

Jauns.lv

Ugandas parlaments pieņēmis likumu, kas pasludina par noziegumu pašu piederību LGBTQ+. Proti, nokļūt cietumā riskēs ikviens homoseksuāls cilvēks, pat nestājoties šādos sakaros.

Turklāt tuviniekiem, draugiem un jebkuram citam uzdos ziņot varasiestādēm, ja ir aizdomas par kāda nepareizu seksuālo orientāciju. Ugandā un vēl apmēram 30 Āfrikas valstīs homoseksuāli sakari ir kriminālnoziegums. Ja prezidents Joveri Museveni parakstīs jauno likumu, tas būs pirmais pasaulē, kas paredz sodu tikai par seksuālo identitāti. Par šādiem sakariem ar nepilngadīgajiem vai, ja apsūdzētais ir inficējies HIV, iecerēts nāvessods.

Ugandas prezidents pirms dažiem gadiem jau parakstīja līdzīgu likumu, kas par homoseksualitāti paredzēja mūža ieslodzījumu. Par atbildi dažas donorvalstis pārskatīja palīdzības programmas Ugandai, Pasaules Banka atlika kredītmaksājumu, toreizējais ASV prezidents Baraks Obama pauda atbalstu LGBTQ+ tiesībām Āfrikā. Pēc dažiem mēnešiem Ugandas Konstitucionālā tiesa likumu atcēla.

2015. gadā Ugandā geji pat uzdrošinājās sarīkot parādi par godu gadskārtai kopš šā likuma atcelšanas. Tagad situācija viņiem draud kļūt daudz skarbāka.

Āfrikas valstu sabiedrības ir visai konservatīvas un pret LGBTQ+ izturas ļoti noraidoši, pat naidīgi. Janvārī Kenijā atrada nogalinātu seksuālo minoritāšu aktīvistu, modes mākslinieku Edvīnu Čilobu, līķis atradās metāla kastē. Aculiecinieki ziņoja, ka kaste izmesta ceļa malā no auto ar aizsegtu numurzīmi. Kenijā par homoseksuāliem sakariem draud 14 gadi cietumā. Tos gan piespriež reti, taču diskriminācija ir izplatīta.