Drāma Itālijā — aizbēdzis arestētais Krievijas gubernatora dēls, kuru grasījās izdot ASV, viņu apsūdz krāpšanā un sankciju apiešanā
Artjoms Uss (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 18:13

Drāma Itālijā — aizbēdzis arestētais Krievijas gubernatora dēls, kuru grasījās izdot ASV, viņu apsūdz krāpšanā un sankciju apiešanā

Jauns.lv

Krievijas Krasnojarskas novada gubernatora Aleksandra Usa dēls Artjoms nogriezis elektronisko aproci un aizbēdzis no mājas aresta Itālijā, vēsta aģentūra ANSA. Milānas tiesa pirms dažām dienām bija apstiprinājusi viņa izdošanu ASV sakarā ar apsūdzībām kontrabandā un sankciju apiešanā, un viņam draud ilgstošs ieslodzījums.

21. martā Itālijas laikraksts “La Repubblica” ziņoja, ka 41 gadu vecais Uss atrodas mājas arestā. Pērnā gada oktobrī viņu arestēja Milānas lidostā pēc ASV lūguma. ASV varas iestādes apsūdz Usu un vēl četrus Krievijas pilsoņus Juriju Orehovu, Svetlanu Kuzurgašovu, Timofeju Teleginu un Sergeju Tuļakovu ASV militāro un divējādas izmantošanas tehnoloģiju iegādē un nodošanā Krievijas uzņēmumiem, lai pēc tam tos lietotu karā pret Ukrainu. Usam un pērn Vācijā arestētajam Orehovam piederošais “Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH” (NDA GmbH), kurā Kuzurgašova bija izpilddirektore, iegādājās tehnoloģijas, tostarp pusvadītājus un mikroshēmas, kuras izmanto kaujas lidmašīnās, raķešu sistēmās, modernajā munīcijā, radaros un pavadoņos, un nodeva Teļeginam un Tuļakovam piederošajiem Krievijas uzņēmumiem “Radioavtomatika”, “Radioexpert” un “Abtronix”.

ASV Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka šīs tehnoloģijas tika atrastas Ukrainas bruņoto spēku sagrābtajās Krievijas kaujas mašīnās un aprīkojumā.

Vienlaikus apgalvots, ka Uss ar Orehovu izmantoja savu uzņēmumu, lai kontrabandas ceļā Krievijas un Ķīnas uzņēmumiem nogādātu simtiem miljonu tonnu Venecuēlas naftas. Tiek uzskatīts, ka viens no Krievijas uzņēmumiem ir saistīts ar krievu multimiljardieri Oļegu Deripasku, pret kuru ASV un Eiropas Savienība ir noteikusi sankcijas.

Iespējams, cerot apsteigt amerikāņus, Maskavas tiesa desmit dienas pēc Usa aizturēšanas Itālijā neklātienē viņu arestēja, apsūdzot naudas atmazgāšanā organizētas grupas sastāvā, un izsludināja meklēšanā. Krievija paziņoja, ka pieprasīs viņa izdošanu. Acīmredzami baidoties nokļūt amerikāņu rokās, arī pats Uss bija lūdzis tiesu izdot viņu Krievijai.