foto: EPA/Scanpix
Zinātnieki sit trauksmes zvanus - naksnīgās debesis kļuvušas pārāk gaišas
Komerciālie satelītu tīkli rada pārlieku lielu gaismas piesārņojumu.
Pasaulē
2023. gada 21. marts, 12:29

Zinātnieki sit trauksmes zvanus - naksnīgās debesis kļuvušas pārāk gaišas

Jauns.lv

Starptautiskā zinātnieku kopiena aicina aizliegt zemas orbītas satelītu, piemēram, tādu kā Elona Muska “Starlink” sistēmas, jo tās rada gaismas piesārņojumu un kavē astronomu pētījumus. Par to raksta “The Guardian”. Astronomi baidās, ka gaismas piesārņojuma dēļ viņi nespēs pienācīgi novērot visumu un var palaist garām kādi asteroīdu, kas apdraud cilvēci.

Zinātniskajos žurnālos publicēto rakstu sērijā zinātnieki izsauc trauksmi par naksnīgo debesu pārmērīgo apgaismojumu. Daži astronomi šo problēmu pielīdzina kaitīgiem ieradumiem, piemēram, tabakas un naftas lobijiem, kas būtu jāpakļauj valdības noteikumiem. "Neskatoties uz tūlītēju vai ilgtermiņa ieguvumu, un kaitējuma mērogu sabiedrībai, mums vajadzētu apsvērt iespēju aizliegt satelītu tīklus. Mēs atklājām, ka sekas un riski ir pārāk lieli,” norāda pētnieki.

Saskaņā ar pievienoto statistiku, kopš 2019. gada sākuma  vairāk nekā divas reizes ir pieaudzis satelītu skaits zemajā Zemes orbītā, un nākamajos gados ir plānots, ka to skaits dubultosies. Taču eksperti saka, ka kādam arī par to ir jāmaksā - mākslīgo satelītu un ar tiem saistīto kosmosa atkritumu apgaismojums ir palielinājis nakts debesu spilgtumu. Tas nozīmē, ka gaismas “trokšņa” palielināšanās var izraisīt efektivitātes zudumu un līdz ar to lielāku finansiālo slogu pētniecības iestādēm, jo ​​palielinās datu vākšanai un apvienošanai nepieciešamais laiks.

Ziemeļblāzma Latvijā

Naktī no 26. uz 27. februāri daudzviet Latvijā skaidrajās nakts debesīs bija vērojama mūsu platuma grādos salīdzinoši retā dabas parādība ...

gallery icon
16

Daži astronomi ir izteikuši vēl radikālākus vēstījumus un aicina ierobežot mākslīgo apgaismojumu naktī. "Mēs esam liecinieki dramatiskām, fundamentālām un, iespējams, daļēji pastāvīgām izmaiņām nakts debesīs bez vēsturiska precedenta un ierobežotas kontroles," raksta astronoms Džons Barentīns.

Zinātnieki atzīmē, ka pārmērīgs nakts debesu apgaismojums ne tikai traucē fundamentālajiem pētījumiem, bet arī samazina cilvēces drošību. Īpaši astronomi baidās, ka mēs nespēsim laikus pamanīt kosmosa objektus, kas varētu sadurties ar mūsu planētu.