foto: ekrānuzņēmums no video
Rīgā dzimusi kanādiete nosvin 111. jubileju. Viņas garā mūža noslēpums – īsteni latvisks
Drīz pēc kāzām pāris bija spiests bēgt no okupētās Latvijas, vispirms uz Vāciju un tad – uz Kanādu, 1947. gadā. Ģimene izvēlējusies Kanādu tādēļ, ka tā šķitusi līdzīga dzimtenei.
Pasaulē
2023. gada 20. marts, 12:06

Rīgā dzimusi kanādiete nosvin 111. jubileju. Viņas garā mūža noslēpums – īsteni latvisks

Jauns.lv

Savu 111. jubileju nupat nosvinējusi kundze vārdā Margarita Romansa. Sieviete ir pārdzīvojusi abus pasaules karus, laulājusies okupantu sabombardētajā Rīgā un nu, joprojām spēka pilna, dzīvo Kanādā.

Lielu daļu uzmanības latviešu izcelsmes ilgdzīvotājai pievērsuši arī mediji.

“Montreal Gazette” raksta, ka Margarita ne vien ir sasniegusi vecuma slieksni, kurš ne katram ir lemts, bet arī ļoti labi atceras teju visu, kas ilgajā dzīvē pieredzēts.

“Man bija ļoti, ļoti laba dzīve,” 16. martā svinot jubileju, pauda kundze, “Es ceļoju uz Berlīni, Parīzi. Tas bija manas dzīves augstākais punkts – ceļojumi. Tad vēl mūzika, māksla. Mani interesēja viss.”

Ir pilnīgi iespējams, ka nezinātājs nemaz nepadomās, ka Margaritai ir pāri 100, jo līdz pat 107 gadu vecumam viņa patstāvīgi dzīvoja savās mājās, Vestmontā.

“Šī ir pirmā reize 100 gadu laikā, kad paļaujos uz kāda aprūpi. Es vienmēr esmu bijusi patstāvīga,” sarunā ar medijiem piebilda kundze.

Kāzas “sarkano” okupantu ielenkumā

Margarita ir dzimusi Latvijā 1912. gadā. Atmiņas par šeit pavadīto laiku viņai nekad nepagaisīšot.

Taču tikpat spilgti prātā iespiedušies arī mirkļi no kara. Pilsētas bombardēšana un nelielās kāzas 1941. gadā, PSRS okupācijas laikā.

Margarita un viņas vīrs Heinrihs bija precējušies 62 gadus. Heinrihs aizgāja mūžībā 2002. gadā.

Drīz pēc kāzām pāris bija spiests bēgt no okupētās Latvijas, vispirms uz Vāciju un tad – uz Kanādu, 1947. gadā. Ģimene izvēlējusies Kanādu tādēļ, ka tā šķitusi līdzīga dzimtenei.

“Savās lūgšanās es saku: “Paldies tev, Dievs, ka atvedi mani uz šo labo zemi.”

Kad pāris ieradās Monreālā, Heinrihs sāka strādāt par inženieri, bet Margarita bija mākslas pasniedzēja.

Šodien viņas istabu rotā pašas mākslas darbs – sievietes tradicionālajās latviešu kleitās, skats, kāds pavērās no viņas nama loga Vācijā.

“Man patīk strādāt ar rokām,” saka Margarita, kura pati ir studējusi lietišķo mākslu un ir īpaši ieinteresēta glezniecībā, darbā ar ādas materiāliem un podniecībā.

Margaritas padoms jauniešiem

Gadiem ritot, kundze ir sadraudzējusies ar daudziem viņas audzēkņiem, pagūstot pat izskolot vienas ģimenes vairākas paaudzes.

Aktualitātēm Margarita seko līdzi ar radio palīdzību. Viņa interesējas par Kanādas premjerministra Džastina Trudo izredzēm uzvarēt nākamajās vēlēšanās, seko līdzi Francijas prezidenta Emanuela Makrona darbam un uzskata, ka karš Ukrainā ir liels noziegums.

“Ukraiņi ir smagi strādnieki un labi saimnieki savā zemē,” medijam “Montreal Gazette” saka Margarita.

Ilgdzīvotājiem tipiski tiek prasīti ieteikumi garam un laimīgam mūžam. Te nu jāsaka – Margaritas padoms jauniešiem ir īsteni latvisks.

“Izglītība, izglītība, izglītība!” saka kundze, “Mans tēvs teica, ja laiki mainās un tu paliec bez nekā, tev tomēr būs tavs prāts... tev ir izglītība, un tātad ar tevi viss būs kārtībā!”