foto: Twitter @Maks_NAFO_FELLA
Tā vietā, lai nosūtītu Ukrainai pretgaisa aizsardzības ieročus, Šveicei tos plāno iznīcināt
"Rapier" raķešu sistēma.
Pasaulē
2023. gada 13. marts, 13:48

Tā vietā, lai nosūtītu Ukrainai pretgaisa aizsardzības ieročus, Šveicei tos plāno iznīcināt

Jauns.lv

Šveice nesen izņēmusi no bruņojuma līdz šim izmantotās pretgaisa aizsardzības zeme-gaiss klases raķešu sistēmas “Rapier”. Lai gan teorētiski Šveice tās varēja atdotas atpakaļ ražotājvalstij Lielbritānija, kura aktīvi atbalsta Ukrainu cīņā pret agresorvalsti Krieviju, Šveice tās nolēmusi iznīcināt, ziņo “Sargs.lv”.

Formāli Šveice “Rapier” sistēmas no bruņojuma izņēma 2019. gadā, taču pilnībā to ekspluatācija tika pabeigta 2022. gadā.

"Armasuisse" pārstāvis Kais-Gunnars Sieverts atzinis, ka Šveicei joprojām ir trīs pretgaisa raķešu sistēmas "Rapier", kas gaida savu kārtu, lai tiktu likvidētas. Lēmums iznīcināt reiz izmantotās pretgaisa aizsardzības sistēmas tika pieņemts 2019. gadā. Šveice no šīm iekārtām nolēma atteikties, jo tām sāka pietrūkt rezerves detaļu. Arī Šveices armija bija pārtraukusi speciālistu apmācību darbam ar "Rapier" sistēmām.

Šveices bruņoto spēku rīcībā bija līdz 60 "Rapier" sistēmām un aptuveni 2000 tām paredzēto raķešu.

Kopš 2006. gada Šveicē ir spēkā federālais likums, kas ļāva pēc pirmā pieprasījuma atgriezt importētos ieročus ražotājam. Šo normu Šveice izmantoja 2010. gadā, kad tā Vācijas ieroču ražotājam "Rheinmetall" atdeva iepriekš izmantotos tankus "Pz 87", kas pēc būtības ir kaujas tanka "Leopard 2A4" licencēta kopija.

No formālā viedokļa raugoties, izskatās, ka Lielbritānija nav lūgusi Šveici atdot "Rapier", tāpēc Šveice nolēma šos ieročus vienkārši utilizēt. No otras puses, Šveices varas iestādes nav lūgušas Lielbritānijai paņemt atpakaļ tās ražotos ieroču kompleksus. Iemesls ir tāds, ka Šveicei nav bijis precedenta, lai jautātu, vai ražotājvalsts vēlas saņemt atpakaļ savus ieročus.

Tuvāko gadu laikā Šveice plāno norakstīt arī 248 bruņutransportierus "M113" un gandrīz 100 amerikāņu ražojuma pašgājējhaubices "M109". Paredzams, ka ASV tomēr vēlēsies saņemt atpakaļ šo aprīkojumu no Šveices, lai ar to atbalstītu Ukrainu.

Šveices Tautas partijas padomniece drošības jautājumos Maija Rinkere paziņojusi, ka Šveices valdībai būtu jārūpējas par mehānismu, kas ļautu nodot norakstītos ieročus tām valstīm, kurām tie visvairāk vajadzīgi.