foto: Shutterstock
Asteroīda nokrišana uz Zemes var aptumšot daudzu iemīļotos svētkus
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2023. gada 13. marts, 05:58

Asteroīda nokrišana uz Zemes var aptumšot daudzu iemīļotos svētkus

Jauns.lv

Valentīndiena pēc 23 gadiem varētu beigties ļoti bēdīgi, informēja NASA eksperti. Viņi lēš, ka 2046. gada 14. februārī postošais asteroīds Pizas torņa lielumā varētu nokrist uz Zemes.

ASV pilsētas Losandželosa un Vašingtona varētu kļūt par 50 metrus garā asteroīda "DW 2023" krišanas vietu 2046. gada 14. februārī, uzskata ASV kosmosa aģentūras astronomi. Lai gan, pēc zinātnieku datiem, iespējami arī citi sadursmes varianti - prognozētās ietekmes zonas sniedzas no Indijas okeāna līdz Klusajam okeānam, vēsta "The Daily Mail".

"DW 2023" sadursme ar Zemi jaudas ziņā būs salīdzināma ar "Tunguskas fenomenu", kas piedzīvots Sibīrijā pirms 114 gadiem. "Tunguskas meteorīts" bija milzīga eksplozija, kas notika 1908. gada 30. jūnijā neapdzīvotā taigā Tunguskas upes tuvumā Krasnojarskas novadā, Krievijā. Vairāk nekā 2000 kvadrātkilometru platībā tika izgāzti koki, ko visticamāk radīja meteorīta sprādziens 5 līdz 10 kilometru augstumā virs Zemes. 

NASA paziņojusi, ka nepieciešamas vēl vairākas nedēļas, lai savāktu datus par bīstamo asteroīdu. Iepriekš izredzes sadurties ar Zemi novērtētas kā 1 pret 560. Nav izslēgts, ka turpmākie novērojumi šo attiecību samazinās līdz nullei. Pētnieki turpina sekot "DW 2023" un atjaunināt prognozes, ienākot jauniem datiem, paziņoja NASA.

Pēdējā nozīmīgā asteroīdu sadursme ar Zemi notika 2013. gada 15. februārī netālu no Čeļabinskas. 20 m platais meteorīts izraisīja sprādzienu, pēc jaudas ekvivalents 500 tūkstošiem tonnu trotila. Triecienvilnis divreiz pārgāja pāri zemeslodes virsmai. Tas radījis nelielus postījumus un ievainoja vairāk nekā 1600 cilvēku, raksta portāls "Plus-one".