foto: ZUMAPRESS.com
Par dzeltenu pīļu karikatūrām — 2 gadi cietumā! Kādēļ šāds absurds?
Taizemes protestētāji ar dzeltenām gumijas pīlēm 2020. gadā.
Pasaulē
2023. gada 8. marts, 18:37

Par dzeltenu pīļu karikatūrām — 2 gadi cietumā! Kādēļ šāds absurds?

Jauns.lv

Taizemes iedzīvotājam divi gadi būs jāpavada aiz restēm par kalendāru pārdošanu, kuros ir dzeltenu pīļu karikatūras. Tiesa uzskatīja, ka šādi tiek apsmiets Taizemes karalis Maha Vačirālongkorns jeb Rama X.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taizemes galvaspilsētas Bangkokas krimināltiesa nolēma, ka 2021. gada kalendārā dzeltenās gumijas pīles ir parādītas pozās, kas atgādina un apsmej Taizemes karali, tādējādi graujot viņa reputāciju, paziņoja Taizemes cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Thai Lawyers for Human Rights”.

Dzeltenas gumijas pīles savulaik bija demokrātiskās protesta kustības simbols, jaunatnei prasot monarhijas reformēšanu. Milzīgas piepūšamās pīles 2020. gada protesta akcijās tika izmantotas kā satīras elements, reaģējot uz policijas brutālo izrēķināšanos. Tolaik šīs pīles vēl neuzskatīja par monarhijas apsmiešanu, taču apsūdzība tiesā apgalvoja, ka pīļu apģērbs kalendārā bija tiešs mājiens uz karali.

26 gadus vecais taizemietis Naratorns Čotmankongsins tika apsūdzēts saskaņā ar Taizemes kriminālkodeksa pantu par augstības apvainošanu, kas paredz bargu sodu jebkurai personai, kura izplata nepatiesas ziņas, apvaino vai draud karalim, karalienei, troņmantiniekam vai reģentam. Apsūdzība pieprasīja 3 gadu ieslodzījumu, taču tiesa to samazināja, jo apsūdzētājs sadarbojās ar apsūdzību. Naratornu arestēja 2020. gadā par kalendāru pārdošanu prodemokrātisko aktīvistu "Facebook" lapā "Ratasadon".

Taizemes kriminālkodeksa pants par augstības apvainošanu ir spēkā kopš 1908. gada, un Taizeme ir vienīgā konstitucionālā monarhija, kurā kopš Otrā pasaules kara ir sods par karaliskās personas aizskaršanu ir palielināts, turklāt Taizemes Augstākā tiesa nolēmusi, ka šādu aizsardzību bauda ne tikai pašreizējais, bet arī iepriekšējie monarhi.

Likuma normu sen kritizē par bardzību, kā arī plašā pielietojuma iespējām, kas faktiski ļauj to izmantot politiskiem mērķiem, jo šādu sūdzību var iesniegt jebkura persona un policija izmeklē visas sūdzības. Piemēram, pat piedalīšanās protesta akcijā karaļa vai karalienes reizēm uzvilktam tērpam līdzīgā apģērbā ir bijis iemesls apsūdzībai. Vēl vairāk, pat dzeltenu pīļu izmantošana karikatūrās jau var skaitīties kā noziegums pret monarhu. Demokrātiskie aktīvisti aicina likumu grozīt vai atcelt.

foto: AP/Scanpix
Taizemes karalis Maha Vačirālongkorns

Lai cik tas paradoksāli neliktos, Naratorns ir izsprucis gandrīz sveikā. Smagākais zināmais piespriestais sods bija 2021. gada janvārī kādai Ančanai Prēlertai piespriestais 87 gadu cietumsods, sods tika “mīkstināts” līdz 43 gadiem, jo apsūdzētā atzina savu vainu monarham neglaimojošu klipu izplatīšanā sociālajos tīklos.

Premjerministrs Prajuts Čanoča noraida kritiku par likuma bardzību. Valdība uzskata, ka tas ir nepieciešams monarhijas aizsardzībai, kuras pastāvēšana tiek oficiāli uzskatīta par taizemiešu nacionālās identitātes neatņemamu sastāvdaļu. Taizemes konstitūcijā karalis tiek pielīdzināts pielūdzamai dievībai, pret kuru nedrīkst būt nekādu pretenziju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās