foto: AP/Scanpix
Lielākais būvlaukums pasaulē gaida celtniekus: uzņēmumi stājas rindā, lai atjaunotu Ukrainu
Aina nopostītajā Bahmutā Ukrainas austrumos, par kuru norisinās niknas kaujas.
Pasaulē
2023. gada 4. marts, 04:48

Lielākais būvlaukums pasaulē gaida celtniekus: uzņēmumi stājas rindā, lai atjaunotu Ukrainu

Kas Jauns Avīze

Karš par Ukrainas brīvību vēl aizvien turpinās, taču jau tagad ir skaidrs, ka valsts pēckara atjaunošana būs lielākais šā gadsimta projekts pasaulē. To varēs salīdzināt ar ASV rosināto Māršala plānu Rietumeiropas atdzimšanai pēc Otrā pasaules kara.

Jau tagad Rietumu uzņēmumi ieņem rindu uz Ukrainas pēckara atjaunošanu, vēsta izdevums “The New York Times”. Pēc aprēķiniem šā gada februārī, Ukrainas atjaunošanai būs nepieciešami 750 miljardi ASV dolāru, un diemžēl, turpinoties Krievijas agresijai, šī summa pieaug ar katru dienu.

Jau spriež, kā uzraudzīt tēriņus

ASV, Eiropas Savienība, Starptautiskais valūtas fonds un Pasaules Banka jau šobrīd veido līdzekļu piešķiršanas, sadales un kontroles mehānismu.

Decembrī ap 700 uzņēmumu Francijā piedalījās prezidenta Emanuela Makrona sasauktajā Ukrainas atveseļošanas konferencē. Turklāt Francija sola valsts garantijas uzņēmumiem, kas strādās Ukrainas atjaunošanai. Vācija izveidojusi Investīciju garantiju fondu, kuru uzraudzīs auditorfirma “PricewaterhouseCoopers”. Februārī Polijā rīkotajai industriālajai izstādei “Rebuild Ukraine” pieteicās 300 uzņēmumu no 22 valstīm, un tie ir tikai daži piemēri.

Ukraiņu mediķi palīdz ievainotajiem karavīriem

Ziņu aģentūras “Reuters” kara foto reportierim izdevies iemūžināt Ukrainas bruņoto spēku piefrontes lauku hospitāli, kas ir pirmais punkts, kur kaujās ...

gallery icon

Ukraina parakstījusi līgumu ar “BlackRock”, pasaulē lielāko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumu, par “atgūšanas investīciju koordinēšanu”. Viens no uzdevumiem ir piesaistīt īpašajam fondam investīcijas vismaz 25 miljardu dolāru apmērā.

Pirmās garantijas

Protams, galvenais jautājums ir, kas maksās. Francija pagaidām piedāvā valsts garantijas par 100 miljoniem eiro trim uzņēmumiem, kas strādā Ukrainai – “Matière” būvē 30 pontonu tiltus, “Mas Seeds” un “Lidea” piegādās sēklas lauksaimniekiem.

Dānijas uzņēmums “Danfoss” tirgo apkures un kondicionēšanas iekārtas un Ukrainā darbojas kopš 1997. gada. Kad pērn sākās Krievijas iebrukums, agresoru raķete trāpīja “Danfoss” noliktavā Kijivā. Uzņēmums tagad cenšas ar savām iekārtām apgādāt ukraiņu bēgļus viņu pagaidu mājvietās valsts rietumos. “Pašlaik neviens reāli neplāno lielu būvniecību,” “The New York Times” teic “Danfoss” Ukrainas rīkotājdirektors Andrijs Berestjans.

Ukraiņu artilēristi cīnās pie Bahmutas

Ukraiņu artilēristi februāra kaujās cīnās pie Bahmutas. No karošanas brīvbrīžos, karavīri ieturas, sakārto sadzīvi un pozē fotogrāfam.

gallery icon

Dāņi ar droniem kartē drupas

Kad Ukrainas armijai izdevās atspiest okupantus, “Danfoss” sāka saņemt jaunus pasūtījumus un oktobrī atjaunoja izplatīšanas centru Kijivā – tieši laikā, kad Krievija sāka masveidā bombardēt spēkstacijas un citu civilo infrastruktūru. Tomēr uzņēmums nezaudē apņēmību. “Mēs redzam milzīgu, milzīgu iespēju sev un līdzīgām kompānijām,” saka Berestjans.

Darbs ir sācies jau tagad. Smagi cietušajā Mikolajivā dāņu uzņēmumi ar droniem kartē sagrautās būves, lai pēc iegūtajiem datiem lemtu, kuriem celtniecības projektiem pieteikties. Un naudu cita starpā varētu gūt no Krievijai un tās oligarhiem konfiscētajām bagātībām.