foto: Pixabay.com
Krievijā alternatīvā referendumā balso par piecu republiku neatkarību; rezultāti draudīgi Maskavai
Pēc rīkotāju datiem, referendumā piedalījās 5,6 miljoni cilvēku.
Pasaulē
2023. gada 3. marts, 15:00

Krievijā alternatīvā referendumā balso par piecu republiku neatkarību; rezultāti draudīgi Maskavai

Jauns.lv

Piecos Krievijas reģionos notikuši tiešsaistes referendumi par atdalīšanos no Krievijas Federācijas, vēsta “Unian”.

"Nacionālo tiešsaistes referendumu par Krievijas Federācijas republiku pašnoteikšanos" rīkoja iniciatīvas grupas no dažādiem Krievijas Federācijas reģioniem. No 16. līdz 28. februārim balsošana notika referenduma mājaslapā, tajā piedalījās 5,6 miljoni cilvēku, norāda referendumu organizatori.

Cilvēki balsoja par Kēnigsbergas (Kaļiņingradas apgabals), Ingrijas (Sanktpēterburgas un Ļeņingradas apgabals), Kubaņas (Krasnodaras apgabals), Sibīrijas un Urālu neatkarību.

Tiešsaistes referenduma rezultāti izrādījās šādi:

  • Kēnigsberga: 72,1% par neatkarību no Maskavas, 27,9% pret.
  • Ingrija: 66,2% par neatkarību, 33,8% pret.
  • Kubaņa: 55,7% par neatkarību, 44,3% pret.
  • Sibīrija: 63,9% par neatkarību, 36,1% pret.
  • Urāli: 68,2% par neatkarību, 31,8% pret.

"Tiešsaistes referendumu rezultāti parādīja divas būtiskas tendences. Pirmkārt, reģionu neatkarības idejas ir iesakņojušās "Krievijas impērijā" dzīvojošo tautu sabiedrībā. Otrkārt, Krievijas varas iestādes baidās no mums, brīviem pilsoņiem un mūsu gribas izpausmes Veiksmīgi notikuši referendumi ir tikai pirmā zīme republiku pašnoteikšanās ceļā. Brīvas būs Ingrija, Kēnigsberga, Kubaņa, Sibīrija un Urāli!" - sacīja organizatori.

Ukrainas izlūkdienesta vadītājs Kirilo Budanovs uzskata, ka  2023. gadā Krieviju gaida varas maiņa. Pēc viņa domām, Ukrainai  pēc kara būs nepieciešama zināma kontrole pār Krieviju.

Tikmēr prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks ir pārliecināts, ka pēc Krievijas armijas neveiksmes Ukrainā  Krievijas etniskās republikas sāks izvirzīt Kremlim ultimatīvas prasības .