foto: EPA/Scanpix
Krievija veidojusi spīdzināšanas centrus Ukrainā
Cietumos, pirmkārt, cilvēki bija saistīti ar Ukrainas valsts struktūrām vai pilsonisko sabiedrību – aktīvistiem, žurnālistiem, ierēdņiem un skolotājiem.
Pasaulē
2023. gada 3. marts, 10:18

Krievija veidojusi spīdzināšanas centrus Ukrainā

Jauns.lv

Starptautisko izmeklētāju komanda pēc vairāku mēnešu darba Ukrainas atbrīvotājās teritorijās secinājusi, ka Krievija mērķttiecīgi un sistemātiski veidojusi centrus, kur tika aizturēti Ukrainas iedzīvotāji, kurus turēja aizdomās par lojalitāti Ukrainai. Šajos centros cilvēki tika spīdzināti un pazemoti, vēsta CNN.

Aizturēšanas centrs Hersonā bija daļa no vismaz 20 šādu centra tīkla, kas, pēc Ukrainas un starptautisku juristu domām, bija daļa no apzinātas Krievijas stratēģijas ukraiņu identitātes iznīcināšanai.

"Mani turēja šeit 11 dienas, un visu šo laiku es dzirdēju kliedzienus no pagraba," sacīja Igors, kurš lūdza CNN neizpaust viņa īsto vārdu, “mani spīdzināja ar elektrošoku. Viens no sargiem viņiem jautāja, par ko esmu aizturēts, vēl divi no viņiem sita man pa ribām. Cilvēki te tika spīdzināti. Viņus sita ar nūjām pa rokām un kājām, pat tika pieslēgti akumulatoriem, lai spīdzinātu ar elektrību."  

"Šie aizturēšanas centri ir savstarpēji saistīti, to funkcija bija ļoti līdzīga, pat ja ne identiska," telekanālam CNN pavēstīja starptautisko izmeklētāju komandas “Mobile Justice Team” vadītājs  Veins Džordašs.

Izmeklēšanā atklājās, ka Krievijas karaspēks vairākos okupētajos apgabalos rīkojies ļoti sistemātiski un gluži kā “pēc plāna”. Tas liecina par jau iepriekš sagatavotu, visaptverošu plānu Ukrainas okupācijai.

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

"Pirmais posms bija aizturēt, un daudzos gadījumos nogalināt cilvēku kategoriju, ko sauc par "līderiem". Proti, ne tikai tos, kuri varētu fiziski pretoties okupācijai," sacīja Džordašs.

Cietumos, pirmkārt, cilvēki bija saistīti ar Ukrainas valsts struktūrām vai pilsonisko sabiedrību – aktīvistiem, žurnālistiem, ierēdņiem un skolotājiem.

"Otrais posms ir filtrēšanas process, kurā ārpus aizturēšanas centriem palikušie iedzīvotāji tiek pakļauti pastāvīgai uzraudzībai un filtrēšanai.  Šajā filtrācijas procesā jebkurš, kurš turēts aizdomās par saistību ar "līderiem" vai ir iesaistīts jebkāda veida  pretestības organizēšanā, tiek identificēts un vai nu deportēts uz Krieviju, vai turēts izolācijā un spīdzināts,» viņš sacīja.

Džordašs sacīja, ka šīs metodes izmantotas ne tikai Hersonā, bet arī citos Krievijas karaspēka okupētos apgabalos, piemēram, Kijevas priekšpilsētās Bučā un Borodjankā. Tomēr viņš piebilda, ka ilgstošā Hersonas okupācija ļāva Krievijas karaspēkam iet vēl tālāk.

Ukrainas un starptautiskie izmeklētāji arī paziņoja, ka ir atraduši finansiālas saites ar šiem aizturēšanas centriem ar Krievijas valsti.

"Šiem aizturēšanas centriem ir finansiālas saites ar Krievijas valsti. Šie finanšu dokumenti liecina, ka civilā pārvalde tiek finansēta no Krievijas, un civilā administrācija finansē aizturēšanas centrus, tāpēc šie ir ļoti skaidri modeļi un ļoti skaidras saiknes," sacīja Džordašs norādot uz dokumentiem, ko atklājuši izmeklētāji.

Hersonas apgabalā Ukrainas likumsargi  līdz šim atraduši septiņas spīdzināšanas vietas un astoņas aizturēšanas vietas. Īslaicīgās aizturēšanas centrā vien tika apstiprināti vairāk nekā 300 spīdzināšanas gadījumi.

Okupētā Luhanskas apgabala gubernators Serhijs Haidajs atklāja, ka Krievijas okupanti iebiedē Luhanskas apgabala iedzīvotājus un rada jaunas spīdzināšanas iekārtas.

Okupētajās Ukrainas teritorijās krievu okupanti arī plānojuši izveidot 24 soda kolonijas. Tas norādīts Krievijas valdības rīkojumā.