foto: Operation 2022 / Alamy/ Vida Press
ASV uz Eiropu nosūta “pastardienas” lidmašīnu
“E-6B Mercury” ir amerikāņu militāri stratēģiska vadības un kontroles lidmašīna.
Pasaulē
2023. gada 1. marts, 12:02

ASV uz Eiropu nosūta “pastardienas” lidmašīnu

Jauns.lv

ASV gaisa spēku lidmašīna “E-6B Mercury” ir nosūtīta ASV  spēku pavēlniecībai Eiropā un  nolaidās Islandē 28. februārī. Šī lidmašīna ir zīmīga ar to, ka tai ir ASV Stratēģiskās pavēlniecības "gaisa komandpunkta" statuss. To sauc arī par “pastardienas” lidmašīnu .

"Islandē ieradās ASV Jūras spēku lidmašīna “E-6B Mercury”, kas darbojas ASV Eiropas pavēlniecības atbildības zonā,"  tviterī paziņoja ASV  spēku pavēlniecība Eiropā .

Tiek norādīts, ka lidmašīnas vadības apkalpe tikās ar ASV vēstnieci Islandē Kerinu Patmenu un citiem diplomātiskās un militārās kopienas pārstāvjiem.

“E-6B Mercury” ir amerikāņu militāri stratēģiska vadības un kontroles lidmašīna. Šī lidmašīna ir paredzēta saziņai ar stratēģiskiem kodolraķešu zemūdenēm, kas ir starpkontinentālo ballistisko raķešu nesēji. Runa ir par “Ohaio” klases zemūdenēm, no kurām katra var pārvadāt līdz 24 “Trident II D5” raķetēm ar kodolgalviņām.

Pati “E-6B Mercury” ir pasažieru lidmašīnas “Boeing 707-320” modifikācija. Tā spēj sasniegt ātrumu 981 km/h. Maksimālais augstums virs jūras līmeņa ir 12,8 km. Maksimālais lidojuma attālums ir 11 760 km.