foto: dpa/picture-alliance
Izgaismoti nami Ukrainas karoga krāsās un demonstrācijas - cilvēki visā pasaulē piemin kara gadadienu
Ukrainas atbalstītāja demonstrācijā Frankfirtē.
Pasaulē
2023. gada 24. februāris, 23:02

Izgaismoti nami Ukrainas karoga krāsās un demonstrācijas - cilvēki visā pasaulē piemin kara gadadienu

Jauns.lv

Pieminot gada dienu, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī, daudzviet pasaulē cilvēki izgāja demonstrācijās, pieprasot izbeigt Krievijas karaspēka veikto asins izliešanu Ukrainā. Tāpat daudzu pilsētu ēkas un simboli tika izgaismoti Ukrainas karoga krāsās.

24. februārī apritēja gadadiena kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, un šī gadadiena netika nepamanīta. Daudzviet pasaulē gan valstu līderi, gan iedzīvotāji pauduši atbalstu Ukrainai un nosodīja Krievijas agresiju Ukrainā un Putina režīmu.

Lai solidarizētos ar Ukrainu, daudzu Eiropas un pasaules pilsētu simboliskās – Kolizejs Romā, Eifeļa tornis Parīzē, Branderburgas vārti Berlīnē un citas ēkas tika izgaismotas Ukrainas karoga krāsās. Arī Rīgā, Liepājā, Daugavpilī un citās pilsētās ēku fasādes bija Ukrainas karoga krāsās.

Daudzi pasaules līderi kārtējo reizi izteikuši atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem. Itālijas premjerministre Džordža Meloni piektdien izteikusies, ka brīvā pasaule ir parādā ukraiņiem, kuri cīnās par Eiropas vērtībām.

Ukraina noteikti gūs virsroku cīņā ar Krieviju, piektdien vizītē Tallinā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. "Brīvība nav par brīvu. Mums par to jācīnās katru dienu," preses konferencē uzsvēra Stoltenbergs.

Pasaulē tūkstošiem cilvēku atbalsta Ukrainu

Pieminot gada dienu, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī, daudzviet pasaulē cilvēki izgāja demonstrācijās, pieprasot izbeigt Krievijas karaspēka veikto asins ...

gallery icon

Savukārt pie Krievijas vēstniecības Berlīnē, tāpat kā Rīgā, kopš piektdienas rīta novietots Ukrainā iznīcināta krievu tanka "T-72" vraks. Akcijas organizatori informēja, ka tanks tika iznīcinās netālu no Kijivas pirmajās atkārtotā iebrukuma dienās, uzbraucot uz prettanku mīnas. "T-72" ir liecība par kara sākumu, piebilda organizatori.

Tikmēr ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks piektdien aicinājis starptautisko sabiedrību pastiprināt centienus panākt taisnīgumu Krievijas izvērstā kara upuriem.

Tirks sacīja, ka civiliedzīvotāju upuru skaits Ukrainā ir nepanesams. Viņa birojs ir apstiprinājis vismaz 8006 civiliedzīvotāju bojāeju karā un vēl vismaz 13 287 cilvēki tikuši ievainoti, bet patiesais upuru skaits ir daudz lielāks.