foto: EPA/Scanpix
Riši Sunaka pirmās 100 dienas Lielbritānijas līdera lomā ir bijušas satraucošas
Lielbritānijas premjers Riši Sunaks.
Pasaulē
2023. gada 10. februāris, 12:18

Riši Sunaka pirmās 100 dienas Lielbritānijas līdera lomā ir bijušas satraucošas

Jauns.lv

Šīs nedēļas sākumā Riši Sunaks nosvinēja savas pirmās 100 dienas Apvienotās Karalistes premjerministra amatā, taču šīs dienas premjeram Lielbritānijas vadītāja amatā ir bijušas grūtas, ziņo CNN.

Savā ziņā jau tas, ka Sunaks vispār spēja sasniegt šo amatu, bija iemesls svinībām, kad viņš pagājušā gada rudenī pārņēma amatu no savas priekšgājējas Lizas Trasas. Trasa amatā bija nostrādājusi tikai 49 dienas, tādējādi kļūstot par visīsāk strādājošo premjerministri Lielbritānijas vēsturē.

Savā īsajā un haotiskajā valdīšanas laikā Trasai izdevās nogremdēt valdības Konservatīvās partijas aptauju reitingus vēl zemāk nekā viņas priekšgājējam Borisam Džonsonam, kurš uz visiem laikiem palicis atmiņā kā pirmais premjerministrs, kurš, būdams amatā, ir pārkāpis likumu.

Fakts, ka Sunaks ir noturējies amatā 100 dienas, pats par sevi ir sasniegums.

Taču tas noteikti nenozīmē, ka viņa pirmās 100 dienas ir bijušas veiksmīgas. Kopš Sunaks ieradies Dauningstrītā, Apvienotajā Karalistē ir notikuši vieni no smagākajiem streikiem valsts sektorā mūsdienu vēsturē. Šonedēļ visā valstī streikoja pusmiljons darbinieku, slēdzot skolas, atceļot lekcijas universitātēs un apturot lielāko daļu dzelzceļa tīkla, kas, pēc arodbiedrību teiktā, ir lielākais streiks valstī vairāk nekā desmit gadu laikā.

Tikmēr valsts Nacionālais veselības dienests ir tuvu sabrukumam, miljoniem cilvēku cieš no dzīves dārdzības krīzes, un Starptautiskais Valūtas fonds apgalvo, ka Apvienotā Karaliste ir vienīgā no G7 valstīm, kuras ekonomika 2023. gadā saruks.

Pagājušās nedēļas nogalē Sunaks bija spiests atlaist savas politiskās partijas priekšsēdētāju, Ministru kabineta ministru Nadhimu Zahavi par nopietnu Ministru kodeksa pārkāpumu.

Tāpat tiek gaidīts, ka premjerministrs būs spiests atlaist savu vietnieku Dominiku Rābu, pret kuru tiek veikta izmeklēšana pēc vairākām sūdzībām, ka viņš vairāku gadu garumā iebiedējis ierēdņus.

Rābs noliedz jebkādas nelikumības un apgalvo, ka vienmēr ir rīkojies profesionāli.

Pārbaudei tiek pakļauti arī citi Sunaka tuvākie valdes locekļi, kas rada jautājumus par premjera spriestspēju, īpaši attiecībā uz tiem, kurus viņš uzskata par lojāliem.

Viņa valdošās Konservatīvās partijas aptauju reitingi, lai gan ir nedaudz labāki nekā tad, kad viņš stājās amatā, joprojām pastāvīgi ir par 20 punktiem zemāki nekā oficiālās opozīcijas partijas reitingi. Arī viņa personīgie uzticības reitingi ir ļoti nevēlami.