foto: AP/Scanpix
Maskavas tiesa patur spēkā licences anulēšanu "Novaja Gazeta"
"Novaja Gazeta" galvenais redaktors, Nobela prēmijas laureāts Dmitrijs Muratovs tiesā.
Pasaulē
2023. gada 7. februāris, 18:25

Maskavas tiesa patur spēkā licences anulēšanu "Novaja Gazeta"

Jauns.lv/LETA

Maskavas tiesa otrdien paturējusi spēkā lēmumu anulēt licenci vienam no pēdējiem Krievijas neatkarīgajiem medijiem - laikrakstam "Novaja Gazeta", faktiski aizliedzot tā turpmāko darbību.

Maskavas Pilsētas tiesa noraidīja laikraksta apelācijas sūdzību par Maskavas apgabaltiesas septembra spriedumu, ar kuru tika apstiprināts Krievijas plašsaziņas līdzekļu regulatora lūgums anulēt "Novaja Gazeta" licenci.

Krievijas federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pieprasīja licences anulēšanu, jo izdevums neesot varasiestādēm laikā iesniedzis redakcijas hartu.

"Novaja Gazeta" galvenais redaktors un Nobela Miera prēmijas laureāts Dmitrijs Muratovs nosodīja Maskavas Pilsētas tiesas spriedumu, norādot, ka tas "kalpo bariņam cilvēku, kas vēlas atstāt valsti tikai ar propagandu".

Laikraksts "Novaja Gazeta" kopš tā dibināšanas 1993.gadā bija tapis par vadošo pētnieciskās žurnālistikas izdevumu Krievijā un spēja saglabāt savas pozīcijas par spīti arvien agresīvākajai preses brīvības ierobežošanai, ko izvērsa Vladimira Putina diktatoriskais režīms.

Taču pēc atkārtotā Krievijas iebrukuma Ukrainā, kad totalitārais režīms ieviesa faktisku karalaika cenzūru, laikraksts martā paziņoja, ka aptur savu darbību Krievijā.

Trimdā esošie laikraksta žurnālisti kopš tā laika izveidojuši alternatīvu izdevumu "Novaja Gazeta Europe", kas formāli ir neatkarīgs no "Novaja Gazeta". Jaunā izdevuma tīmekļa vietni Krievijas varasiestādes ir bloķējušas.