Pasaulē
2023. gada 8. februāris, 06:32

Britu aristokrātu ģimene izmaksās kompensāciju vergu pēctečiem

Jauns.lv

Britu aristokrātu Treveljanu ģimene, kurai pagātnē piederēja sešas cukura plantācijas, sniegs publisku atvainošanos Karību jūras salas Grenādas iedzīvotājiem un izmaksās reparācijas, vēsta BBC.

XIX gadsimtā Treveljanu ģimenes plantācijās strādāja vairāk nekā 1000 vergu.

BBC korespondente Lora Treveljana Grenādu apmeklēja 2022. gadā un bija satriekta, ka viņas senči saņēmuši kompensāciju no Lielbritānijas valdības pēc verdzības atcelšanas 1833. gadā, bet atbrīvotie vergi nesaņēma neko.

Lora Treveljana atcerējās savu ceļojumu uz salu 2022. gadā dokumentālās filmas uzņemšanai.

"Tas bija briesmīgi... Es pati savām acīm redzēju plantācijas, kur tika sodīti vergi, redzēju spīdzināšanas rīkus, kas tika izmantoti viņu savaldīšanai," viņa sacīja. "Man bija kauns, un tajā pašā laikā es jutu, ka tas ir mans pienākums. Pagātni nav iespējams labot - bet var atzīt ciešanas."

Pēc Loras Treveljanas vārdiem, septiņi viņas ģimenes locekļi Grenādā viesosies februāra beigās, lai sniegtu publisku atvainošanos salas iedzīvotājiem.

Ģimene ziedos arī 100 tūkstošus mārciņu (120 tūkstošus dolāru) sabiedriskā fonda izveidei salas ekonomiskajai attīstībai.

Pēc Loras Treveljanas vārdiem, 1834. gadā viņas senči saņēmuši aptuveni 34 tūkstošus mārciņu kompensācijā par savu "īpašumu" Grenādā. Šodien tie ir aptuveni trīs miljoni mārciņu.

"Ziedot 100 tūkstošus mārciņu pēc 200 gadiem - iespējams, tas šķitīs acīmredzami nepietiekami," viņa teica. "Taču es ceru, ka, atvainojoties par to, ko mūsu senči ir darījuši, mēs rādīsim piemēru."

Grenādas nacionālā reparāciju komisija Treveljanas rīcību nodēvējusi par slavējamu.

Lora Treveljana pašlaik strādā Ņujorkā. Viņa pastāstīja, ka vēlējusies apmeklēt Grenādu sakarā ar lūzumu attiecībā uz rasu problēmām, kas ASV notikušas pēdējos gados.

Afroamerikāņu slepkavību sērija nesenā pagātnē noveda pie kustības "Black Lives Matter" ("Melnādaino dzīvības ir svarīgas") pieauguma ASV, kas izplatījās arī uz citām valstīm.

Viens no kustības rīcības blakusrezultātiem bija sabiedriskā spiediena pastiprināšana uz vairāku valstu valdībām, kur aktīvisti pieprasa izmaksāt kompensāciju par verdzību.

Grenāda ir salu valsts Karību jūras dienvidaustrumos, tās iedzīvotāju skaits ir 125 tūkstoši, bet gada IKP nedaudz pārsniedz vienu miljardu dolāru. Gandrīz 83% iedzīvotāju ir Āfrikas vergu pēcteči.