foto: AFP/Scanpix
Baidena sūtnis esot piedāvājis Krievijai piekto daļu no Ukrainas teritorijām apmaiņā pret mieru
Džo Baidens uz Kijevu un Maskavu sūtījis CIP vadītāju, lai viņš vienotos par mieru.
Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 10:17

Baidena sūtnis esot piedāvājis Krievijai piekto daļu no Ukrainas teritorijām apmaiņā pret mieru

Jauns.lv

Janvāra vidū ASV prezidents Džo Baidens uzdevis CIP vadītājam Viljamam Bērnsam pārbaudīt Ukrainas un Krievijas gatavību sarunām. Kijevas un Maskavas tālākā reakcija ietekmēja lēmumu piegādāt Ukrainai tankus, vēsta Šveices laikraksts “Neue Zurcher Zeitung”.

Kā vēsta divi augsta ranga avoti Vācijas valdībā, Bērnss janvārī apmeklējis Kijevu un Maskavu, aicinot karojošās puses atrisināt konfliktu.

CIP vadītājs Kijevai piedāvāja "mieru apmaiņā pret zemi", bet Maskavai - "zemi apmaiņā pret mieru".

Attiecīgās teritorijas apjoms sasniedza 20 procentus no Ukrainas platības, kas ir salīdzināms ar Donbasu, vēsta laikraksta sarunu biedri.

Abas puses noraidīja priekšlikumus. Ukraina atteicās sadalīt savas teritorijas. Krievija atteicās, jo uzskata, ka ilgtermiņā karā uzvarēs.

Kā vēsta “Neue Zurcher Zeitung” avoti, pēc Bērnsa “neveiksmīgās” misijas Kijevā un Maskavā Baidens nolēma apstiprināt “M1 Abrams” tanku piegādi Ukrainai. Šis lēmums savukārt atbloķēja vācu “Leopard 2” tanku piegādes.

Vārdā nenosaukta CIP amatpersona “Newsweek” gan norādīja, ka laikraksta “Neue Zurcher Zeitung” ziņas par Bērnsa slepeno braucienu uz Krieviju un viņa Baltā nama vārdā izteikto priekšlikumu esot "pilnīgi nepatiesas". ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretāra vietnieks Šons Devets izdevumam sacīja, ka Šveices laikraksta publikācija "nav precīza".

Par to, ka Bērnss janvāra vidū slepus apmeklējis Kijevu, ziņoja laikraksts “The Washington Post”. Pēc viņas teiktā, CIP direktors informējis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zeļenski par viņa gaidām attiecībā uz "Krievijas militārajiem plāniem tuvākajās nedēļās un mēnešos".